Новини
Здоров’я

Андрій Кланца: Стентування – це найсучасніший світовий метод боротьби з інфарктами

Хмельницький кардіохірург Андрій Кланца розповідає, як надається допомога населенню безпосередньо в Хмельницькому та прилеглих до нього містах та селищах, що необхідно знати та як поводитись при перших симптомах інфаркту, куди звертатися, щоб отримати належну допомогу та що таке процедура стентування.

КЛАНЦА АНДРІЙ ІВАНОВИЧ – кардіохірург, з 2010 року керує відділення кардіо- та ендоваскулярної хірургії Хмельницької обласної лікарні. Його досвід у серцево-судинній хірургії вже понад 15 років. Кандидат наук. Дисертацію, що присвячена розробці ефективного лікування гострої мезентеріальної ішемії, захистив у 2007 році.

Андрій Кланца закінчив Буковинську державну медичну академію, за спеціальністю «Лікувальна справа». Проходив інтернатуру (2002–2004 рр.) в Інституті серцево-судинної хірургії АМН України імені М.М. Амосова, де спеціалізувався на кардіохірургії.

Після інтернатури почав працювати у Хмельницькій обласній лікарні, у відділенні кардіо- та ендоваскулярної хірургії, а з 2010 став його керівником.

Постійний учасник українських та закордонних конференцій. Підвищує свій професійний рівень стажуванням у провідних клініках України, Німеччини, Бельгії, Італії. Дійсний член Європейської асоціації кардіоторакальних хірургів (EACTS). Заслужений лікар України, 2013 р.

Про проблему інфарктів

Інфаркту ніхто не чекає, але це ризик для багатьох. Щоб відчувати себе впевненіше, слід зменшувати фактори, що призводять до інфаркту: це низька фізична активність, надлишкова вага, гіпертензія, стреси та паління. І, зрозуміло, що потрібно бути уважними до свого серця. Інфаркт найчастіше починається з болю. Інтенсивний біль, локалізований у грудній клітці, як спереду, посередині, в ділянці серця, в області лопатки, навіть щелепи, чи лівого плеча. І цей больовий синдром часто супроводжується задишкою та страхом смерті. Але буває, що болю не має та тільки задуха. Навіть тоді слід викликати екстрену допомогу, адже відлік йде на години.

Навіть без симптомів, якщо людина знає, що інфаркти були у батьків чи родичів, або має цукровий діабет чи схильність до нього, то також слід звертатись до лікаря хоча б раз на рік. Кардіограма, тиск, аналізи, які призначить доктор первинної чи вторинної ланки медичної допомоги – все це світова практика профілактики. Крім того, ще важливі аналізи на ліпіди в крові. Не тільки холестерин, що є найбільш відомим, але комплексні – їх визначить лікар. І нам слід звикати жити за цими стандартами. Взагалі, на мою думку, це слід починати робити всім старше 35 років. 

Про можливості стентування

Стентування – це найсучасніший метод лікування інфаркту міокарда у всьому світі. І якщо людина вагається, чи йти на процедуру, чи ні, то потрібно знати, що це справді найкраще, що можливо на сучасному рівні розвитку медицини. Тільки завдяки цьому підходу наразі вдається рятувати у 3-5 разів більше людей, ніж це було раніше, коли методи не були ще на такому рівні.

Що цікаво – для пацієнта це дуже проста маніпуляція, яка взагалі відбувається без наркозу. Людина просто не відчуває жодного болю чи дискомфорту – це лише маленький укол в руці та й все. Це набагато безпечніше, ніж будь-який інший спосіб лікування інфаркту. Стентування навіть не називається операцією, адже не відбувається хірургічного втручання, жодного розрізу на тілі. Це інтервенційна процедура, що рятує життя.

Більше того, за державною програмою отримати безоплатне стентування можуть всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда. Якщо у пацієнта діагностовано гострий коронарний синдром з елевацією сегмента ST, то він забезпечується ефективним і безоплатним стентуванням. Така послуга доступна у режимі 24/7/365. Показник летальності в реперфузійних центрах є втричі нижчим, ніж середній показник в цілому по Україні.

У нас стовідсоткове забезпечення всіма матеріалами. Немає жодної позиції, якої в нас немає. Контрастна речовина є в повному обсязі на всіх пацієнтів без виключення, тобто пацієнтам не потрібно її купувати – все є в наявності. А головне: від пункційної голки й до всіх потрібних видів стентів – всім забезпечені повністю. Все це означає, що пацієнти з гострим інфарктом міокарду з елевацією сегмента ST та їх рідні можуть бути впевнені, що отримають сучасну допомогу не безоплатній основі. 

Про можливості й перспективи кардіохірургії на Хмельниччині

Відділення кардіохірургії в Хмельницькій обласній лікарні ми створили ще в 2005 році. Починалося все з 15 ліжок. Потім, у 2007 році вони розширилось до повноцінного відділення на 40 ліжок з палатою інтенсивної терапії. Тут іде лікування і кардіохірургічних, і кардіологічних пацієнтів. З 2011 року ми почали розвивати нові методи лікування інфаркту міокарду. Фактично, ми були одним з перших в Україні, хто почав приділяти увагу інноваційним підходам. Ще тоді нам вдалося видати Наказ по області, згідно з яким ми й почали вести прийом пацієнтів. Проте, звичайно, до того як з’явилась урядова програма безоплатного стентування при гострому інфаркті міокарда, ми могли забезпечити сучасною процедурою невелику кількість пацієнтів – близько кількох десятків людей на рік. Після її запуску процес пішов на новому рівні. Після того, як держава почала забезпечувати матеріалами для стентування, в нас можливість надання такої допомоги зросла в 2-3 рази. Але цього року ми зможемо вийти й на ще більші показники – наразі завершується будування першої черги обласного кардіологічного центру, і вже цього року ми плануємо встановити там два ангіографи, що дозволить допомагати ще більшій кількості пацієнтів. Це буде повноцінний реперфузійний центр, а також реанімація та відділення відновного лікування.

Сьогодні у відділені ми вже майже повністю відмовились від консервативного лікування гострих інфарктів: 99% пацієнтів отримують коронарографію та стентування. У нас зараз одні з найвищих показників по країні – ми робимо близько 8 процедур на добу, а на рік це виходить понад 2000 процедур. При цьому, коли відкриється новий центр, то пропускова здатність ще збільшиться. І там вже буде не 40, а 120 ліжок. А це значить, що кількість врятованих життів зросте в 3 рази.

У нас працює чотири кардіохірурги, один ендоваскулярний спеціаліст, власне, які виконують процедури, а також ще два фахівця вже закінчили інтернатуру та теж готуються до проведення самостійних процедур. Наразі всі спеціалісти – хірургічного профілю. У подальшому, ми плануємо, щоб реперфузійною роботою займалися виключно кардіологи, які пройшли спеціальну підготовку. Інтервенційні кардіологи – це кардіологи нового рівня, які можуть не тільки проводити лікування, але ще й проводити такі необхідні процедури стентування. І, звичайно, їм будуть допомагати вже досвідчені кардіохірурги.

Про майбутнє кардіології

Кардіологія розвивається у всьому світі, а ми йдемо в фарватері цих тенденцій. Ця сфера стає більш технологічною, а тому так важливо, що обладнання оновлюється в Україні. Якщо 10 років назад ми отримували одиничні пристрої, то сьогодні отримуємо в 10 разів більше. І результат – це врятовані пацієнти. Зменшується летальність, але не тільки це – стало набагато менше ускладнень та інвалідності після інфаркту. Люди повертаються до звичайного життя, а це найголовніше.

Важливо також, що ми не ізольовані. Наші фахівці беруть участь і в роботі Американської школи кардіологів, і Європейської асоціації кардіологів. Це все обмін досвідом, розуміння нових рішень та підходів, можливість запроваджувати найбільш дієві методи.

Впевнений, що з тими темпами, з якими зараз відбуваються зміни, ми досягнемо світового рівня показників порятунку після інфаркту вкрай швидко. І ми маємо працювати на рівні європейських стандартів вже найближчі роки. Дуже важливо, що зміни у цій сфері відбулись фактично, а не залишились лише лозунгами. Від самого початку запровадження системи безоплатного стентування, ми відчули позитивну динаміку, та щороку на 25-30% збільшували кількість процедур. Зараз ми на піку можливостей, але після відкриття центру зможемо рятувати ще більше життів.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ КАРДІОЦЕНТР

Відділення кардіо- та ендоваскулярної хірургії Хмельницької обласної лікарні працює з 2005 року. Проводити операції зі стентування почали з 2011 року. Наразі має один ангіограф та 40 ліжок для пацієнтів. У 2019 році заплановано відкриття нового кардіоцентру зі 120 ліжками та двома ангіографами.

В середньому за добу до відділення надходить близько 8 пацієнтів, а протягом року тут допомагають понад 2000 осіб.

Відділення повністю забезпечене стентами та витратними матеріалами для безоплатного лікування ургентних пацієнтів з гострим інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST.

Від початку впровадження програми безоплатного стентування, показники процедур зростали щороку на 25-30%. При цьому значно зменшились показники летальності та ускладнень.

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО МЕРЕЖІ КАРДІОЦЕНТРІВ В УКРАЇНІ

З 2016 року за рішенням Уряду розвиток інтервенційної кардіології став пріоритетним завданням у сфері реформування медицини. Почала діяти програма Уряду та МОЗ України щодо безоплатного стентування в екстрених випадках при гострому інфаркті міокарда. МОЗ України забезпечує проведення закупівель обладнання та витратних матеріалів із залученням професійних міжнародних організацій — світових експертів у медичних закупівлях, що забезпечують прозорість використання бюджетних коштів, контроль якості закупівель та управління процесом поставок. А мережа реперфузійних центрів (РЦ) розбудовується для того, щоб зробити сучасну і вчасну медичну допомогу при інфаркті доступною на відстані не більше 70 км від пацієнта. Тож РЦ розташовуються на території України так, щоб була можливість своєчасно доставити пацієнта до РЦ автомобілем екстреної медичної допомоги протягом 2 годин, адже при гострому інфаркті міокарда найефективнішою є допомога у перші 2 години (максимум 12 годин) від початку симптомів. Станом на червень 2019 року відкрито 42 центри у 24 областях. Для забезпечення повноцінного завантаження та своєчасного надання допомоги центри працюють на 0,3 – 1 млн населення в режимі 24/7/365.

У РЦ кожен пацієнт, який потребує невідкладного стентування, забезпечується якісною і своєчасною діагностикою та ефективним і безоплатним лікуванням. Показник летальності в реперфузійних центрах є втричі нижчим, ніж середній показник в цілому по Україні – 4,7% проти 12,3% відповідно.

З 2018 року Держава вперше за всю історію повністю забезпечує потребу у стент-системах для екстреної допомоги пацієнтам із елевацією сегменту ST (тих пацієнтів із інфарктом міокарда, хто потребує невідкладної допомоги). Це стало можливим завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації. Так, за кошти у 2016 року було закуплено втричі більше стентів, ніж у 2015 році. Це дозволило повністю покрити потребу в екстрених процедурах стентування для пацієнтів з  гострим інфарктом.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS