Новини
Суспільство

Пенсія в один дотик – у Хмельницькому презентували новий електронний сервіс

Подати документи для призначення пенсії, слідкувати за тим, як роботодавець сплачує податки, та за тим, чи зараховується трудовий стаж, і при цьому не витрачати час на просиджування у чергах – віднедавна в Україні це стало реальністю. Завдяки новому електронному сервісу «Е-пенсія, або Призначення пенсії в один дотик», розробленому та презентованому Пенсійним фондом України на початку серпня.

Днями його презентували і в обласному центрі. За словами начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольги Заярнюк, з початку року до їхньої служби звернулося 288 тисяч подолян. В середньому, це тисяча людей щодня. Тож нова система дозволить дещо розвантажити працівників управління, і дасть можливість мешканцям Хмельниччини вибирати той спосіб отримання послуг, який їм зручніший. Звісно, не всі користуватимуться електронним сервісом, частина людей за звичкою приходитиме у відділення, аби поспілкуватися вживу. Але черг, кажуть в управлінні, має поменшати.

Наразі на Хмельниччині отримати послуги від Пенсійного фонду в електронному форматі можна у 86 точках – це 23 сервісні центри, які працюють у містах та райцентрах у щоденному режимі без перерви, та 63 віддалені робочі місця, які працюють за графіком на базі об’єднаних громад, на базі ЦНАПів та агентських пунктів.

«З серпня цього року на віддалених робочих місцях люди можуть отримати повний пакет послуг, який до цього отримували лише в сервісних центрах.  В будь-якій точці надання послуг людина може отримати довідку про доходи, здати пакет документів на призначення пенсії. Тобто мінімізуються затрати часу – не потрібно їхати в райцентр, а можна реалізувати своє право на послугу у тому населеному пункті, де проживає людина», – прокоментувала Ольга Заярнюк.

Веб-портал з надання послуг працює з 2012 року. Щороку з’являється все більше нових дистанційних послуг, які громадяни України можуть отримати в електронному вигляді, не відвідуючи органи Пенсійного фонду.

«Йдеться не лише виключно про пенсіонерів, а й про майбутніх пенсіонерів, застрахованих осіб, людей будь-якого віку та соціального статусу. Наразі на порталі реалізовано безліч послуг, таких як отримання довідки про доходи пенсіонера, стан сплати роботодавцем за людину єдиного соціального внеску, тобто відпрацьований механізм контролю роботодавця. Будь-яка людина може побачити, чи офіційно його показує роботодавець, чи йде сплата податків за його роботу, чи зараховується стаж. Також можна оформити будь-яку довідку, не відвідуючи органи пенсійного фонду, задати будь-яке питання фахівцям, не виходячи з дому», – прокоментував начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів головного управління Віталій Глухов.

Як працює система та як оформити пенсію в один дотик, дивіться у відео каналу Nagolos TV.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS