Новини
Дозвілля

Музика, вогонь та розбиті ілюзії: у Хмельницькому «Республікою» закрили фестивальне літо

Сезон вуличних фестивалів у Хмельницькому офіційно закрито. Три дні на території парку Молодіжний гриміла, гуділа, горіла та гастро-насолоджувалася «Respublica FEST». У Хмельницькому фестиваль проводиться вже вдруге, але вперше цього року на всі три дні його зробили безкоштовним. Таким чином організатори планували зробити одну з головних музичних подій року доступнішою для любителів потусити. Щоправда, особливої активності на території фесту вдень не спостерігалося ні в перший, ні в другий, ні в останній день. Хмельничани масово підтягувалися на пляж ближче до вечора, коли на сцену піднімалися хедлайнери. Вдень же здебільшого віддавали перевагу відвідуванню фудкортів, які майже ніколи не стояли порожніми.

Однією з новацій цьогорічної «Республіки» стали виступи людей з інвалідністю, відібраними для участі у фесті за допомогою конкурсу. На сцені, яка на карті фестивалю була позначена як «сцена УКФ» (Українського культурного фонду) свою майстерність у співах, танцях та музикуванні демонстрували представники з різних куточків України. І хоч публіки під цією сценою збиралося не стільки, як під двома іншими, свою порцію теплих овацій артисти отримували.

Дискусії про те, бути чи не бути алкоголю на території фесту, точаться у Хмельницькому уже не перший місяць або й навіть не перший рік. З одного боку, організатори «Respublica FEST» виступають за тверезість на її території. З іншої – усвідомлюють, що заборона на продаж алкоголю, навіть слабкого, плюс відкритий доступ на всі локації призведе до того, що люди приходитимуть «зі своїм». І, в більшості випадків, алкоголь приноситимуть не лише слабкий, а й міцний. І приноситимуть його здебільшого у скляній тарі. «Куди полетить та тара, ніхто не знає, тому ми й вирішили дозволити продаж пива та сидру, аби убезпечити відвідувачів та не провокувати хмельничан на те, аби приносити на фестиваль свій алкоголь», – приблизно так пояснювали своє рішення організатори. Попри те, їхні сподівання не виправдалися. Люди таки приходили зі своїм, і приносили його у скляній тарі. На території пляжу то тут, то там можна було побачити порожні пляшки, які валялися під ногами. «Збирачі» пляшок діловито порпалися у смітниках, збираючи «скляний врожай». А коли працівники комунальних служб висипали сміття з малих смітників у контейнери, дзенькіт скла (подекуди битого) було чути здаля.

Крім музики та їжі, головними героями «Республіки» були дерево та вогонь. Протягом декількох днів у затінку під вербами майстри дерева та пилки чаклували над величезними дерев’яними колодами, вирізьблюючи з них дивовижні фігури на тему «Легенд та переказів Подільського краю». Та змагалися на третьому українському чемпіонаті скульпторів «Carving Cup 2019». Згодом журі, до складу якого увійшли, зокрема, ведучі фестивалю Вікторія Жуковська на М’яч Дредбол, обрало трьох переможців, які поїхали додому з грошовими сертифікатами. Фігури, вирізьблені майстрами,  залишаться в одному з парків Хмельницького. До слова, неправильно зрозумівши слова ведучих, дехто з хмельничан дуже переймався тим, що фігури спалять просто під час фестивалю, одразу після визначення переможців. Насправді, фігури просто обпалили (як це було й під час «Rock&Buh», який відкривав фестивальне літо в обласному центрі), оскільки цього вимагає технологія.

Вогонь завершував кожен фестивальний день – виступи фаєрщиків збирали чимало охочих подивитися на небезпечне шоу. В останній день «Республіки» вогняне шоу підібралося під головну сцену, відволікаючи глядачів від виступу хедлайнерів третього дня, гурту «Somali Yacht Club».

Якою була дев’ята «Respublica FEST» та чим запам’яталася її відвідувачам – дивіться у сюжеті каналу «Наголос» та у фото-репортажі.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS