Новини
Політика

Як Рада скасувала депутатську недоторканність: відео нардепів від “Слуги народу”

Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон №7203 “Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)”, який має набути чинності 1 січня 2020 року. передає Укрінформ.

«За» відповідний закон проголосували 373 народні депутати при мінімально необхідних 300. Відзначимо, що усі 10 народних депутатів, обраних мешканцями Хмельниччини, також проголосували «за».

Нардепка з Хмельниччини Олена Копанчук опублікувала відео історичного моменту на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Рада нарешті зняла депутатську недоторканність, що тривалий час була, так би мовити, захисною рукавицею, якою можна хапати гарячі державні гроші, анітрохи не обпікшись”, – прокоментувала Олена Копанчук.

https://www.facebook.com/sluganarodu.kopanchuk.189/videos/1155384871312686/

Зазначимо. що законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим Президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради. Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться лише норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Нагадаємо, що Хмельниччину в Раді представляють:

Самовисуванці: Сергій Лабазюк – переможець на виборах в окрузі №188 (частина міста Хмельницького, Хмельницький та Волочиський райони). До обрання був народним депутатом восьмого скликання. Проживає в Волочиську.

Віктор Бондар – переможець на виборах в окрузі №191 (місто Старокостянтинів, Віньковецький, Деражнянський, Летичівський, Старокостянтинівський і Старосинявський райони). До обрання був народним депутатом восьмого скликання. Проживає в смт. Гостомель міста Ірпінь Київської області.

Олександр Герега – переможець на виборах в окрузі №192 (Городоцький, Дунаєвецький, Чемеровецький та Ярмолинецький райони). До обрання був народним депутатом восьмого скликання. Зареєстрований в Городку.

Від «Слуги народу»:

Микола Стефанчук – переможець на виборах в окрузі №187 (частина міста Хмельницького). До обрання працював начальником юридичного відділу в державній організації «Національний офіс інтелектуальної власності». Проживає у Хмельницькому.

Олена Копанчук – виграла вибори на окрузі №189 (місто Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський і Теофіпольський райони). Була адвокатом в адвокатському об’єднанні «Копанчук та Партнери». Мешкає в Хмельницькому.

Олексій Жмеренецький – переможець на виборах в окрузі №190 (міста Славута і Шепетівка, Полонський, Славутський та Шепетівський райони). До обрання – заступник голови правління благодійної організації «Благодійний фонд «КОЛО». Проживає у Хмельницькому.

Ігор Марчук – виграв вибори на окрузі №193 (місто Кам’янець-Подільський, Кам’янець-Подільський, Новоушицький райони). До обрання працював директором ТОВ «М-ЕНД-С». Проживає в Києві.

Денис Монастирський – обраний за партійними списками. До обрання був експертом з питань реформування правоохоронної та судової систем в аналітичному центрі «Український інститут майбутнього». Зареєстрований в Хмельницькому.

Володимир Ватрас – обраний за партійними списками. До обрання був професором кафедри цивільного права та процесу Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Проживає в Хмельницькому.

Юрій Заславський – обраний за партійними списками. До обрання працював директором ТОВ «Макрус ЛТД». Зареєстрований в Хмельницькому.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS