Новини
Здоров’я

На Хмельниччину завезли сироватку проти небезпечної хвороби

На Хмельниччину завезли вісім флаконів сироватки проти дифтерії. Про це повідомила головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна, передає сайт “Є”. Сироватку як гуманітарну допомогу надала Україні Всесвітня організація охорони здоров’я. 

«Чи цього нам достатньо? Не знаю. З однієї сторони добре, що антитоксин є, адже нещодавно у нас була пацієнтка з діагнозом дифтерія і її лікувати не було чим. Однак, в залежності від стану хворого, усі ці флакони можуть бути використані і для лікування одного пацієнта. Сподіваюся, що поставка сироватки ще буде, аби мали її про запас. Термін дії цієї закінчується у листопаді 2020 року», – каже Оксана Піддубна.

Нагадаємо, минулого місяця на дифтерію у Хмельницькому захворіла 21-річна дівчина, яка пропустила щеплення у 16 років. У неї був біль в горлі, підвищена температура і загальна слабкість. За тиждень стан її здоров’я покращився, її виписали додому, але це вже другий випадок дифтерії в Україні за 2019 рік. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, минулого року на дифтерію захворіло 10 людей.

В Україні рівень вакцинації від дифтерії вкрай низький. Щеплення від дифтерії мають менш як 70% дітей і ще менше дорослих.

Дифтерія – небезпечніша за кір хвороба з дуже високою смертністю — так описують її лікарі. Це гостре інфекційне захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, рідше — через предмети, такі як посуд чи іграшки.

Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин. Найчастіше хвороба проявляється так: набрякають слизові оболонки горла і утворюється щільна плівка, вона блокує дихальні шляхи і може призвести до смерті.

Прояви дифтерії – біль у горлі, підвищена температура, наліт на “мигдалинах”, осиплість голосу, температура – можуть нагадувати ангіну та інфекційний мононуклеоз. Є багато лікарів, які ніколи не бачили дифтерії. Вони можуть орієнтуватися лише по симптомах хвороби, що описані у підручниках.

Крім блокування дихання, дифтерія може викликати інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза, ураження нервової системи, легеневу інфекцію.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS