Новини
Культура

DiaFragma: у хмельницькому фотомузеї відкрилася виставка нетішинської мисткині

Діана Сулима з Нетішина презентувала близько 60 своїх робіт. Чимало з них – синтез двох мистецтв: фотографії та поезії, діафрагми фотоапарату та діафрагми поета. Мисткиня почала писати вірші ще у дитинстві, а знімкувати – лише п’ять років тому. На світлинах виставки «DiaFragma» – випадкові деталі нетішинських урбаністичних пейзажів, портрети, природа. Себе мисткиня вважає насамперед фотохудожницею. Хоча визнає: у рідному Нетішині більше відома як поетка.

«Раніше я постійно брала участь у поетичних конкурсах. Вірші пишу по-різному. Буває перший рядок народжується російською, другий – українською мовою. На виставці не на кожній фотороботі поезія. Бо інакше буде перевантаження. Я втікала від принципу ілюстрації. Тобто не обов’язково, якщо фото осіннє, то вірш про осінь», – каже Діана Сулима. 

Презентація виставки супроводжувалася перформансом: авторка декламувала вірші, а нетішинські танцівниці виконували композицію у театральних масках. Підтримати фотохудожницю й поетку прийшли до хмельницького фотомузею  її земляки. Серед них і Людмила Василишина, яка знає Діану Сулиму вже понад 10 років.

 «Я пам’ятаю її ще від часу проведення конкурсу молодих поетів, де я була у складі журі. Її вірші і тоді і тепер дуже жіночні, виразні, філософічні, зачіпають душу. Сьогоднішньою виставкою я вражена, тому що не чекала, що настільки глибоко поезія поєднається із фотографією», – зазначила Людмила Василишина.

Виставка такого формату у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва  відбувається вперше. Ідея ж поєднати два напрями виникла випадково.

«Діана прийшла до нашого музею, показала свої фотороботи.  Вважаю, що у неї вийшло поєднання віршів і фотографії. Деякі вірші підібрані за сенсом з фотографією. У них є чуттєвість, емоції, переживання», – вважає директор фотомузею Віталій Савін.

Переглянути світлини виставки «DiaFragma» можна буде до 23 вересня.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS