Новини
Дозвілля

Територія дітей: «Місто професій» відвідали тисячі юних хмельничан

У хмельницькому сквері імені Шевченка представили близько сотні професій. Це, за словами ідеологині проекту Тетяни Люльки, рекордна кількість за шість років, відколи «Місто професій» відбувається у Хмельницькому.  Мета заходу – не лише показати розмаїття різних спеціальностей, а й помогти дітям сформувати свідомий вибір, який не залежить від нав’язування сім’ї та суспільства:

«Ми формуємо націю свідомого вибору. Про що це? Є така статистика, що 52% випускників вишів не працюють за фахом. Мені було цікаво, чому люди витрачають 5 років на те, чим потім не займаються. Ми визначили три фактори. Батьки, які приймають рішення  за своїх дітей, суспільний тиск та престижність. І діти під тиском всього цього визначають те, що їм нецікаво».

Перед ознайомленням з локаціями діти отримували паспорт, куди згодом їм вписували відомості про ті професії, з якими вони ознайомилися. Від заохочувальних призів цьогоріч вирішили відмовитися. Це, на думку Тетяни Люльки, призводило, з одного боку, до того, що діти починали просити призи просто так, а з іншого – до того, що батьки «ганяли» синів і доньок локаціями задля отримання нагороди.

Найбільше зацікавлених маленьких відвідувачів  зібралося біля автівок екстрених служб. Велетенський рятувальний МАЗ був весь обліплений дітьми.

«Рятувальний автомобіль на базі МАЗа вивозить 4 тони води. Ми беремо участь у «Місті професій» вже не вперше, але такий ажіотаж постійно, бо це для дітей – як іграшка, але велика», – каже рятувальник Максим Панасюк.

З таким же захопленням діти гуртувалися і біля санітарного автомобіля, де медики показували, як робити перев’язки.

«Ця військова перев’язувальна побувала у зоні реальних бойових дій. Вона містить всю необхідну апаратуру для проведення операцій. Діти ознайомлюються із дихальною технікою. Також є увімкнений монітор, і малеча може подивитися, як це працює»,  – розповідає головний міський педіатр Ірина Кондратюк.

Цього разу у «Місті професій» взяли участь і чимало міських комунальних підприємств, а також місцеві виші й заклади профтехосвіти. Фахівці ж міського центру зайнятості провели тестування, за результатами якого визначали найприйнятнішу для кожної дитини професію. Разом з тим, кажуть організатори, Хмельницький у порівнянні зі схожими містами поки програє за кількістю представлених у проекті професій.

«Середній показник по містах, схожих на Хмельницький, 150-170 професій. У Хмельницькому ж поки – 90-100.  Це пов’язано з неактивністю бізнесу, компаній та організацій, які презентують тут професії. Наприклад, мене вже декілька дітей запитували, де ветеринари. А я їх тут і нема. Бо жодна ветклініка не погодилася взяти участь у проекті», – зізнається Тетяна Люлька.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS