Новини
Суспільство

Із літаків на Хмельниччині розкидатимуть вакцину від сказу

З 11 вересня на території Хмельницької області будуть проводитись заходи із вакцинації диких м’ясоїдних тварин шляхом розкидання приманок з вакциною з літаків АН-2. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Епізоотична ситуація по сказу як в Україні, так і на Хмельниччині залишається напруженою. Щороку від сказу гинуть тисячі тварин.

На жаль, хворіють та помирають люди. Проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин, але небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати і піддати класичним щепленням. Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин. Науковцями розроблено ефективні вакцини і опрацьовано методики вакцинації, які дають змогу охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів.

Приманка з вакциною безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Вакцини створюють специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликають захворювання у молодих тварин; не виділяють вакцинний вірус зі слиною; безпечні для природного середовища; стабільна в польових умовах.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS