Новини
Події

Аграрії Хмельниччини виступили проти продажу землі іноземцям

Тема продажу українських сільськогосподарських земель в Україні наразі – одна з найактуальніших. Зокрема, найбільше занепокоєння в аграріїв викликає перспектива продажу українських земель іноземним громадянам. Адже це питання не лише економіки, а й національної безпеки та цілісності країни.

Тож аграрії країни підготували звернення до Президента України з проханням ініціювати всеукраїнський референдум щодо заборони продажу української сільськогосподарської землі іноземним громадянам. Приєдналися до цієї ініціативи й аграрії Хмельниччини. На розширеній нараді, яка відбулася 11 вересня, депутати Хмельницької обласної ради, керівники підприємств області, керівники районних та міських осередків Аграрної партії України озвучили головні перестороги появи ринку землі в Україні.

За словами учасників наради, перш ніж запроваджувати в державі ринок землі, необхідно прийняти закони, які би захищали приватну власність, навести лад у земельному кадастрі, вирішити, що робити з землями під окупованими територіями, створити умови для того, аби український аграрій міг придбати ці землі. І лише тоді впроваджувати ринок землі.

«Мені дуже подобається модель продажу землі в Польщі. Там побудували в такий спосіб реалізацію землі, що її може купити лише аграрій, тобто той, хто на ній працює. А держава є певним регулятором і певною біржею для обігу і продажу земель», – прокоментував, керівник сільськогосподарського товариства «Агрокрай» Олег Білявець.

І додав, що ринок землі обов’язково має бути, адже не можна обмежувати власника землі в праві розпорядженні нею:

«Це як мінімум незаконно. Але потрібно створити такі умови, щоб цією землею не міг заволодіти іноземець, який, ймовірно, буде використовувати цю землю з метою спекуляції або наживи».

Влада має почути аграріїв, дослухатися до їхньої думки щодо того, на яких умовах має працювати ринок землі, переконаний депутат Хмельницької обласної ради, голова фракції Аграрної партії України Сергій Іващук.

«Питання землі – це питання існування держави. Від того, як воно буде вирішене, залежить, як буде розвиватися країна і що від того отримають українці. Нас насторожує сьогодні таке поспішне запровадження ринку землі, причому відразу для іноземців, причому без обговорення питання на всеукраїнському широкому загалі, як, наприклад, референдум», – сказав депутат.

І додав, що навіть коли говорять, що в кожній країні є ринок землі, насправді він є формальним. Фактично на німецькій землі мають право працювати німці, на польській – поляки. Відтак аграрії хотіли б, щоб влада розуміла, що є Україна і є українці. І як мінімум потрібно з ними порадитися.

Крім того, за словами учасників зібрання, в українців немає таких кредитних ресурсів, які мають іноземці. Попри те, що ціна на землю і в Україні, і в світі наразі найнижча за останні 10 років, залишається не зрозумілим, звідки братимуть гроші на купівлю українці, оскільки, до прикладу, європейці можуть взяти кредит під 0,5%, а у нас найдешевший – 19-20%. Відтак небезпека, що українська земля перейде під чужий контроль, залишається.

«Ми хочемо, щоб нас почули. Нам не можна допустити, щоб російські олігархи, які мають громадянство інших країн, теж мали право купувати українську землю і тут встановлювати свої правила гри. Бо вийде, що вони не завоювали її силою, але куплять її за гроші», – резюмував Сергій Іващук.

Також за словами нардепа, коли влада обіцяє економічне зростання в результаті появи ринку землі, то так і не зрозуміло, звідки воно візьметься:

«Так, на першому етапі будуть якісь трансакції. Але зазвичай, як показує досвід, люди, продавши землю, купують іноземні машини, іноземні телевізори, іноземну побутову техніку – і гроші виходять назад за кордон. І земля в Україні не залишиться».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS