Новини
Культура

Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва пропонуватиме місцеву пам’ятку ЮНЕСКО

З давніх-давен жителі деяких сел південно-східної Волині, що межували з Поділлям, розмальовували свої оселі рослинними візерунками, які вважались оберегами. Особливо самобутніми й колоритними ці розписи були у селі Самчики, що на Старокостянтинівщині. Проте з часом традиція розпису майже зникла. Вона відродилася лише в шістдесятих роках минулого століття завдяки етнографу, художнику, майстру народного мистецтва Олександру Пажимському.  Разом з однодумцями він створив у Самчиках дитячу школу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва і дав друге дихання цьому унікальному мистецькому явищу.

Сьогодні його популяризації сприяє Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва. Тепер самчиківським орнаментом розписані хати, зупинки громадського транспорту, навчальні заклади не лише у Хмельницькій області. Ним зацікавились відомі майстри, художники й шанувальники мистецтва з різних куточків України.

Днями стало відомо, що наказом Міністерства культури  України від четвертого липня 2019 року №510 самчиківський розпис включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Проте ХОНМЦ культури і мистецтва не зупиняється на досягнутому. Його наступною метою є включення самчиківського розпису до складу культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS