Новини
Події

У Меджибожі на Хмельниччині продовжують досліджувати Офіцерську башту

Офіцерська башта – донині  закритий для туристів об’єкт Державного історико-культурного заповідника «Межибіж». Вона містить сліди кількох історичних періодів. Нижня частина башти будувалася у 16 столітті.  Верхній ярус, зведений у вигляді восьмигранника , добудовувався у 19-му. Тоді фортеця вже не мала провідного оборонного значення, а використовувалася як місце дислокації військових.

За радянських часів у башті влаштували склад. Ще до початку 2019 року там все було засипане землею і купою непотребу висоти людського зросту. Нині ж у вежі тривають археологічні дослідження, під час яких виявили несподівані знахідки:

Ми відкопали фундаменти ще однієї будівлі, яка була схована під стінами нижньої вежі. Є припущення, що це можуть бути залишки вежі, яку зводили ще Коріятовичі у 14 столітті», – коментує директор заповідника Олег Погорілець.

Археологи розчистили також криницю глибиною понад 15 метрів, що розташована у центрі вежі. Зараз вона на півтора метри наповнена водою. Звідти дістали керамічні горщики та дерев’яні фрагменти діжок й відер.  Виявлення криниці дозволяє дати відповідь на питання: де у фортеці брали воду під час тривалої облоги. Після реставрації вежі відвідувачам, за словами директора, ймовірно, пропонуватимуть спробувати замкову воду. Можливо, її навіть розливатимуть у пляшки.

Роботи в Офіцерській вежі розділені на три етапи: дослідження, реставрація та музеєфікація. Наразі розглядають такі варіанти реконструкції.

 Верхній поверх буде офіцерським зібранням: Охтирський 12-тий гусарський полк, Одеський 48-ий піхотний полк. Для нижнього ярусу буде або діорама битви під Пилявцями 1648 року. Можливо, приміщення використовуватиметься для відтворення періоду 16 століття, коли будувалася основа вежі».

Про кошторис робіт говорити поки зарано. Дослідникам, аби дістатися основи башти, потрібно заглибитися ще на 0,5-1 метр.

 

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS