Новини
Події

Захист слабких – справа сильних: хмельничани вийшли на марш за права тварин

Собаки різних порід – деякі з них пересуваються за допомогою спеціальних візків. Яструб, що не може літати. Лис, якого мали вбити, щоб отримати коштовне хутро… У неділю, 15 вересня, на хмельницькому Майдані Незалежності зібралося близько сотні хмельничан, які привели своїх домашніх улюбленців. Саме звідти стартував всеукраїнський марш за права тварин, до якого обласний центр долучається вдруге. Цьогоріч в акції  взяло участь приблизно втричі більше містян, аніж у 2018-му.

Учасники заходу підтримують 11 вимог. Серед них – заборона використання тварин у цирках й дельфінаріях, заборона експлуатації тварин для жебракування, заборона діяльності дог-хантерів, заборона функціонування так званих притравочних станцій й використання тварин на хутро, посилення контролю за власниками тварин.

«На жаль, у нас є ще дуже багато проблем. Зокрема, деякі  власники викидають своїх тварин, прив’язують до дерев у лісах, лишають у полях коробки з кошенятами. Поки у нас такі речі відбуватимуться, ми не станемо європейським суспільством. Мета нашої акції – залучити якомога більше людей до цього руху та змінюватися разом на краще», – пояснює одна з організаторів маршу, голова ГО «Врятуй життя» Олена Голубнича.

Серед учасників – і Андрій Рюмшин, який рятує й прилаштовує у добрі руки травмованих хижих птахів. За професією чоловік – енергетик. На акцію прийшов з шуляком Федьком, який живе в його оселі вже шість років. Птах не може літати через травмоване крило – наслідок пострілу з дробовика.

«Коли у халепу потрапляє кішка чи собака, ще є кому цим зайнятися. Коли ж йдеться про хижака, зокрема, птаха, тоді починаються проблеми. В області є всього дві людини, які можуть допомогти у разі потреби», – розповідає Андрій Рюмшин.

За словами організаторів, цей марш – не мітинг протесту проти діяльності влади, тому ніяких вимог до міської ради учасники не висували.

Стартувала хода з Майдану Незалежності, далі учасники пройшли вулицею Соборною та Проскурівською. Завершилася ж акція біля кінотеатру ім. Т. Шевченка.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS