Новини
Культура

Слово єднає: які сюрпризи подарує хмельницький літературний фестиваль

Літератори-початківці та знані майстри художнього слова. Виступи місцевих поетів та гостей з-за кордону. Поєднання поезії з іншими жанрами. Презентація унікальних видань. Ось далеко не повний перелік заходів хмельницького міського літературного фестивалю «Слово єднає».

Така подія в обласному центрі відбуватиметься вже вчетверте. Цьогоріч – протягом 17-28 вересня. Для літературних зустрічей обрали різноманітні локації: філії центральної бібліотечної системи, місцеві школи, моно-театр «Кут», обласний літературний музей, музичний коледж та сквер ім. Т. Шевченка. Стартує фестиваль сьогодні, 17 вересня, з кластеру літературних новинок.

«Розпочне фестиваль дуже патріотична людина – Любов Сердунич, яка презентуватиме своє книжку. У центральній бібліотеці щогодини змінюватимуться автори. Можна буде поспілкуватися з літераторами та подивитися на книжки. Деякі з них – просто з видавництва. І видані вони завдяки фінансуванню з міського бюджету», – розповідає одна з організаторів фестивалю, директорка міської центральної бібліотечної системи Тамара Козицька.

У перший фестивальний день відбудеться і презентація проєкту «Особлива книга для особливих дітей», що реалізується завдяки підтримці Українського культурного фонду. В обласній бібліотеці для дітей ім. Т. Г. Шевченка представлять аудіо-книгу, що була створена за твором письменниці й поетки зі Старокостянтинова Оксани Радушинської.

«Ми почуємо уривки з цієї книги, поспілкуємося з авторкою, акторами та волонтерами, які самі захотіли озвучувати книгу, – зазначає директорка обласної бібліотеки для дітей Валентина Черносус. – Ця книга вже апробована людьми з вадами зору. Книга конвертована у форматі «Daisy» для прослуховування. Дорослі й діти, що вже протестували книгу, поділяться своїми враженнями».

24 вересня свої вірші презентує нетішинська мисткиня Діана Сулима, яка синтезує вірші з фотороботами. У цей же день у монотеатрі «Кут» буде бард-шоу та форум короткого вірша, де усі охочі зможуть спробувати себе ще й у літературній  імпровізації.

27 вересня на фестивалі «Слово єднає» очікують гостя з Білорусі Михася Скоблу, лауреата численних премій. За підсумками заходу надрукують  літературно-публіцистичний альманах, куди увійдуть вірші всіх учасників.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS