Новини
Культура

У Хмельницькому презентували дві нові дитячі книги

У рамках міського літературного фестивалю «Слово єднає», який стартував цього тижня у Хмельницькому, у вівторок у двох бібліотеках міста на розсуд хмельничан представили два нові дитячі видання.

Авторка першого з них, українська поетеса, просвітниця, фольклористка та громадська діячка Любов Сердунич має у творчому доробку понад два десятки авторських книжок. Представляючи хмельничанам, які завітали до центральної бібліотеки міста, свою нову роботу – книгу «Без чого не буває дня?» – Любов Андріївна зазначила, що книга буде не лише корисною дітям молодшого шкільного віку, а й цікавою дорослим. Видання містить вірші, загадки, пісні, лічилки, акровірші, шаради, мовні та літературні ігри. Аби продемонструвати  наповнення книги, авторка зачитала по декілька творів з кожного жанру, давши можливість слухачам не лише помилуватися поетичним словом, а й на кілька хвилин перетворитися на дітей та долучитися до запропонованих авторкою «словесних смаколиків».

Згодом, уже в обласній бібліотеці для дітей ім. Т. Шевченка відбулася презентація проекту «Особлива книга для особливих дітей». В рамках цього проекту за сприяння Українського культурного фонду побачила світ аудіо-книга для людей з вадами зору, створена за твором «Метелики у крижаних панцирах» письменниці й поетки зі Старокостянтинова Оксани Радушинської. На презентацію книги завітала не лише авторка, а й актори, які озвучували книгу: підлітки зі Старокостянтинова, відомі актори з Хмельницького. Несподіванкою було побачити серед акторів очільницю управління культури Хмельницької облдержадміністрації Ірину Трунову, яка також доєдналася до озвучування книги. Як зазначила Ірина Миколаївна, вона давно мріяла про акторський досвід, і ось нарешті завдяки такому корисному проекту змогла реалізувати свою мрію.

Нагадаємо, літературний фестиваль «Слово єднає» проходить у Хмельницькому з 16 по 28 вересня. Програма фестивалю дуже насичена, різноманітні літературні заходи відбуваються практично щодня у різних мікрорайонах обласного центру. Особливо цікавим обіцяє бути передостанній фестивальний день, адже 27 вересня, у п’ятницю у Хмельницькому висадиться цілий «письменницький десант» з різних областей України. Зокрема на двох локаціях заплановані зустрічі з відомим українським письменником з Мукачевого Мирославом Дочинцем – о 10.00 у центральній бібліотеці міста відбудеться «Бенефіс гостя», а о 12.00 у гуманітарно-педагогічній академії письменник проведе зустріч під назвою «Поради молодим».

Крім того, цього дня хмельничани можуть послухати:

  • гостя з Білорусі Михася Скоблу (10.00, обласний літературний музей, вул. Грушевського, 68; 12.00, кооперативний торгово-економічний інститут, вул. Кам’янецька, 3);
  • «Мрійників з Вінниці» Ірину Федорчук, Олега Ратнікова, Сергія Головатюка (10.00, обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, вул. Озерна, 14),
  • Людмилу Ромен з Сум (11.00, музичний коледж ім. В. Заремби, вул. Прибузька, 8);
  • Мар’яну Лелик з Києва, яка проведе майстер-клас для письменників-початківців (11.30, бібліотека-філія №12, проспект Миру, 76/2);
  • Ірину та Миколу Сичових зі Старобільська (13.20, НВО №5 ім. С. Єфремова, вул.. Володимирська, 51);
  • цікаві книжкові історії від «Інклюзивної літератури» розкаже киянка Олена Осмоловська (15.00, ліцей №15 ім. О. Співачука (медіатека), вул. Проскурівського підпілля, 125/1).
  • Завершиться день ток-шоу «Якою повинна бути книга 21 століття», яке розпочнеться о 17.00 в центральній бібліотеці міста.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS