Новини
Політика

Депутати Хмельницької облради надішлють Президенту звернення щодо кнопкодавства

Сьогодні на пленарному засіданні двадцять сьомої сесії Хмельницької обласної ради депутати прийняли десять звернень до центральних органів влади.

У документах, зокрема, йшлося про компенсації ризику населення на території зони спостереження Хмельницької АЕС, про розробку й прийняття Закону України щодо врегулювання діяльності у сфері медіації, якість і доступність первинної медичної допомоги для сільського населення.

Також темою звернень стали питання вирішення проблем фінансування системи професійно-технічної освіти, нераціонального використання рибних ресурсів, браконьєрства та заборони промислового рибальства на Дністровському водосховищі.

Депутати облради запропонували Кабінету Міністрів України розробити і затвердити порядок передачі земельних ділянок у власність ОСББ та ЖБК і просили виділити додатковий обсяг медичної субвенції з державного бюджету.

Окрім того, вони звернулись до вищих органів влади стосовно заборони торгівлі російським вугіллям і проведення всеукраїнського референдуму щодо можливості продажу сільськогосподарської землі в Україні.

Під час засідання президії обласної ради до депутатів навідались представники громадськості. Вони вимагали винести на голосування питання про звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України та голови депутатської фракції партії «Слуга народу» щодо неприпустимості неперсонального голосування в парламенті.

Нагадаємо, народного депутата від Хмельниччини по 189 виборчому округу Олену Копанчук піймали на кнопкодавстві 12 вересня активісти руху «Чесно» під час голосування за законопроєкт про внесення змін до закону “Про будівельні норми” щодо удосконалення нормування у будівництві (№1052) за основу.

Під зверненнями підписались представники комунальних закладів та підприємств, засобів масової інформації, адвокати та голови ОСББ, представники громадських організацій та підприємств  – ЧП «Укрспеізоляція», ВПЗ Нетешин, ГО «Захист прав людини», ГО «Захист прав малого бізнесу», ГО «Захист тварин», ГО «Комунальник», ГО «Водний світ», ГО «Фермер», МГО «Центр економічного розвитку міста», МГО «Асоціація підприємців», ГО «Барс», також «Хмельницька обласна організація добровольців АТО» та волонтерські організації області.

У тексті звернення підтриманого облрадою, зокрема йдеться про прохання до Президента України, як гаранта Конституції України, який наділений правом законодавчої ініціативи вжити реальних та дієвих заходів з викорінення такого ганебного явища як неперсональне голосування народними депутатами в парламенті під час проходження пленарних засідань, шляхом ініціювання процедури внесення змін до Конституції України та інших пов’язаних законодавчих актів України в частині доповнення ч. 2 ст. 81 Конституції новою підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата, як зафіксованого технічними засобами будь-яким способом та будь-якою особою факту неперсонального голосування народним депутатом під час пленарного засідання.

Голову Верховної Ради України просять вжити заходів, що не допустять технічної можливості неперсонального голосування, фіксуватимуть процес голосування народних депутатів технічними засобами із можливістю перегляду цих записів громадянами України у вільному доступі на сайті Верховної Ради України.

Голову депутатської фракції «Слуга народу» просять вплинути на народного депутата Олену Копанчук у питанні виконання зобов’язань, зафіксованих меморандумом від 28 червня, який передбачає «голосувати особисто, не передавати і не приймати від колег з фракції картку для голосування» та «зобов’язання добровільно скласти депутатські повноваження в разі порушення ключових принципів партії, положень меморандуму…».

Відповідне рішення підтримали всі фракції облради.

Також на сайті Президента вже зареєстровано відповідну петицію проти кнопокодавців: https://petition.president.gov.ua/petition/73600

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS