Новини
Культура

Світ абсурду у скетчах презентували хмельничанам

Представили нове видання у книгарні «Є» двоє хмельницьких художників – батько й син –Сергій та Ілля Школяри.

Арт-бук «Просте не означає звичайне» – не просто збірка ілюстрацій, а серія міні-коміксів, що представляє курйози й дивини звичного світу через короткі історії й сценки, героями яких є відомі особистості, прості люди, тварини і навіть солодощі.

Ілля Школяр – не просто 12-ти річний підліток чи нащадок родини художників, хлопець –справжній філософ.

Скетчі Іллі містять більше, ніж підліткове бачення дорослого світу, – кожен малюнок відзначений алегоричним афоризмом.

При першому погляді, звичайно, звертаєш увагу на кумедних героїв, дивуєшся, як в такій юній уяві з’являються такі незвичні образи й істоти, допоки не починаєш читати текст та розуміти, наскільки мізерним було перше враження.

За словами батьків Іллі, роботи сина вони почали збирати ще шість років тому. Потім публікували деякі з них у соціальних мережах. Коли ж кількість зошитів, альбомів, записок й колажів перестали витримувати шафи й столи, митці вирішили створити друкований архів арт-відкриттів юного мрійника.

У готовому виданні присутні не стільки роз’яснення, скільки коментарі-переосмислення батька Іллі – знаного хмельницького художника-фантазера Сергія Школяра. За словами Сергія, творчість сина часом надихає його на вірші, частина яких також вміщена у арт-бук.

Крім того, деякі з робіт створені спільно батьком та сином: є в Школярів така домашня забавка – домальовувати один за одним картини.

Кумедності, створені цим фантастичним дуетом, підкорюють серця і знаних хмельницьких митців. Так, Андрій «Батон» Антоновський, коли повертається до рідного міста з Барселони, радо декламує короткі історії художників-Школярів.

Є в Школярів і улюблений герой – «Пончик», який прагне виголошувати потреби й прохання до своєї дружини голосно та емоційно. Можливо, саме його історія стане наступним повноцінним коміксом, створеним сімейним підрядом митців.

«Гуси заходять в туман», «Миші, перепрошую, пацюки», «Курки в спідньому біжать до холодильника», «Корови, що не несуть відповідальності» – це тільки частина мальованого тваринного світу, що зображає нас з вами в життєво-побутових комедіях.

На завершення презентації автори запросили переглянути унікальні світи в натуральну величину на виставці у Хмельницькому обласному художньому музеї, яка відкриється 17 жовтня.

Роботи Школярів – графічні, діджитальні чи живописні – несуть глядачеві однозначний і непідробний позитив та посмішку, а ще таку надзвичайно потрібну мить замислення над сенсами непотрібних дій та досвідів й дитячою простотою речей нашого дорослого життя!

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS