Новини
Екологія

Учасники екобранчу в Хмельницькому генерували екоідеї

На захід зібралися місцеві активісти та представники ЗМІ. Організували екобранч голова ГО «Молодь за краще майбутнє» Леся Романюк та директор хмельницького Молодіжного центру Владислав Гребенюк. Екобранч – preparty кліматичного страйку, який відбудеться 27 вересня в обласному центрі. Такою акцією у Хмельницькому хочуть привернути увагу до захисту довкілля та сортування відходів.

«Ми часто чуємо: а навіщо робити екострайк у Хмельницькому? Ми ж можемо ще років п’ять потерпіти. Але під час таких акцій людина має можливість не лише висловлювати свої погляди. А й бути в оточенні тих, хто може підхопити ці ідеї. Наприклад, щодо відмови від соломинок, використання екоторбинок, прибирання після пікніків», – зазначив Владислав Гребенюк.

Нині Хмельницький разом з іншими 24 містами України долучився до міжнародного тижня клімату. У всеукраїнському Марші за клімат взяла участь і учениця 11 класу школи №13 Тереза Іжецька. До екоруху дівчина приєдналася три роки тому, коли її освітній заклад почав реалізовувати загальношкільний екологічний проект «ЕкоЯ». Вже тоді учні шукали відповідь на запитання «де у школі втрачається енергія?», а також  втілювали ініціативу «Жити в стилі еко». У закладі запровадили сортування сміття, встановивши спеціальні пристрої – папероїди та пластикожери. Згодом зібрані на відходах гроші учні використали для потреб школи.

Наразі у Хмельницькому організоване сортування пет-пляшок, макулатури та поліетилену. Для вирішення проблеми утилізації відходів вже більше року діє екобус, який збирає у населення батарейки й акумулятори, медикаменти, термометри та інший небезпечний непотріб. На полігоні твердих побутових відходів від початку 2018 року працює установка для дегазації, що убезпечує звалище від загорянь через накопичення метану. Втілюються у місті й інші екоініціативи.

«У школах та садочках встановили велопарковки, щоб діти та вчителі використовували нешкідливий транспорт. Це звичайний стиль європейців, які беруть свої міста від забруднення», – розповідає Анастасія Ярова.

На її думку, у місті можна було б також популяризувати компостування органічних відходів з подальшим використанням для удобрення ґрунту. А також просувати ідею сортування непотребу серед студентів та відмову від сміттєпроводів у гуртожитках.

Подарувати друге життя сміттю – ідея проекту голови ГО «Територія» та організатора музичних фестів Андрія Захарка. За його словами, такий намір виник після того, як після численних фестивалів у нього накопичилось чимало банерів. Спочатку зберігав їх на балконі, потім – у підвалі, згодом – віддавав користуватися знайомим. Зрештою це переросло у бажання створювати з матеріалу банерів сумки.

«Рік тому відшили перші три моделі, зрозуміли, що вони нормальні. Тоді я написав проєкт на Громадський бюджет. Зняли проморолик, взяли участь у фестивалі «Мо/Дні». Зараз роздаємо ці сумки, – каже Андрій Захарко. – На день міста у Хмельницькому знову роздаватимемо те, що лишилося. Намагаємося, щоб сумки потрапили до екосвідомих містян. Тому що таким чином вони роблять рекламу проєкту та місту».

Всіх хмельничан, яким не байдуже довкілля та близькі екоініціативи, запрошують на екострайк за клімат. Він відбудеться у п’ятницю, 27 вересня. Стартуватиме захід на майдані Незалежності. Початок – о 13 годині.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS