Новини
Культура

У Хмельницькому відбувся форум короткого вірша та бард-шоу

Майстри короткої віршованої форми та барди виступили перед містянами у монотеатрі «Кут». Це один із заходів літературного фестивалю «Слово єднає», який у Хмельницькому влаштовують вже вчетверте. Глядачі мали змогу ознайомилися з творчістю 20 митців з Хмельницького, Нетішина, Кам’янця-Подільського. Форму короткого вірша організатори обрали не випадково – саме так, на їхню думку, нині найкраще сприймається поезія.

«У рамках фестивалю формат короткого вірша ми пробуємо вперше. Хоча раніше практикували під час променаду «Теракотові котики». На цьогорічному заході виступатимуть і літератори, що поза спілкою письменників. Тому що для них гарна можливість показати свою творчість на загал. Коротким віршем ми вважаємо поезію до 8 рядків», – зазначив один з організаторів заходу хмельницький поет Віталій Міхалевський.

Серед учасників-поетів і юрист за фахом Йосип Осецький. Чоловік вірші пише з дитинства, але друкуватися почав лише у зрілому віці. За цей час спробував створювати вірші у різних формах: ронделі (13 рядків), сонети  (16 рядків) та одноряддя.

«Ця поезія і гумористична, і філософська. Наше життя настільки цікаве, що події можна висловити всього одним рядком. Наприклад, «Тепла хотілося…. А дали одіяло….» Або «А хто купує їй такі криві колготки?».  Буває, у житті дістають серйозні речі, і від цього відчувається безвихідь. Тоді на душу лягає поезія. І ти нею рятуєш себе та інших», – зізнається Йосип Осецький.

Виступи поетів перемежовувалися піснями бардів. Музиканти дуету Юрія та Віри Найди виконали твори поетів Віталія Міхалевського та Валентини Слюзко, музику для яких написали самі. Митці – викладачі Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Бардівською піснею займаються зі студентських років.

«Одружилися і почали співати у два голоси. А після того, як почали працювати в академії, все вийшло на професійніший рівень. Стали їздити на конкурси, посідали місця. Це ніби наше хобі, але ми без нього вже і жити не можемо», – ділиться Віра Найда.

Літературний фестиваль «Слово єднає» триватиме до 28 вересня включно. В останній день у сквері імені Т. Шевченка відбудеться  книжковий ярмарок місцевих книгарень та видавництв.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS