Новини
Політика

Хмельницький мер став публічнішим, а депутати – ні

Задовільний показник Індексу публічності органів влади та самоврядування за дослідженням ГО «Опора» продемонстрував Хмельницький у 2018 році. Результати аналітики оприлюднили саме зараз, оскільки раніше такі дані гіпотетично могли впливати на перебіг двох виборчих кампаній. 

Нині тутешній муніципалітет – на 10 щаблі серед інших українських міст обласного значення. Представниця «Опори» на Хмельниччині Оксана Банкова оцінювала роботу трьох суб’єктів: міського голови, депутатського корпусу та виконавчого комітету. При зборі даних шукала відповіді на 246 питань за допомогою запитів та візитів до органів влади.

За словами Оксани Банкової, порівняно з минулим роком за Індексом публічності Хмельницький піднявся на 5 сходинок вище. Найкращі показники за прозорістю, підзвітністю та публічністю продемонстрував міський голова Олександр Симчишин. У його профайлі на сайті міськради містяться гіперпосилання на електронну декларацію, інформація про його штатного радника Ігоря Олійника, а також протоколи засідань конкурсних комісій на заміщення вакантних посад.

Плюсом для міського голови у дослідженні «Опори» вважається і збільшення кількості закупівель товарів та послуг через систему «Prozorro».

«Якщо торік, зробивши запити, я з’ясувала, що лише 37% закупівель відбувається через «Prozorro». Цьогоріч, перевіривши за кодами ЄДРПОУ, можна з’ясувати, що всі структурні підрозділи міськради такі закупівлі здійснюють через систему «Prozorro».

Ще одним досягненням міського голови вважається оприлюднення не лише описової, а й графічної частини генерального плану міста. Тож хмельничани можуть ознайомитися з такими відомостями онлайн без візиту у департамент архітектури, містобудування та земельних ресурсів», – зауважила Оксана Банкова.

Разом з тим у 2018 році очільник міста не прозвітував про свою роботу на відкритій зустрічі перед хмельничанами, як передбачає Статут територіальної громади.

«Вже два роки такі звіти не відбуваються. Взагалі ми ставили високу оцінку міському голові за те, що він активно комунікує з владою, медіа. Однак вимога звіту перед тергромадою не виконувалася. І з огляду на це нижча оцінка», – пояснила представниця «Опори».

А от про політичну приналежність Олександра Симчишина у його профайлі даних не міститься. Окрім того, Хмельницька міська рада не має чинного сертифіката, який підтверджує виконання вимог щодо системи управління якістю ISO. Востаннє міськрада проходила сертифікаційний аудит ще 2012 року і відтоді не поновлювала.

Найбільше, а саме на 14%, порівняно з 2017 роком зріс рівень публічності виконавчих органів влади. Працює портал відкритих даних «My city». Він містить 64 набори даних, які мають бути оприлюднені відповідно до постанови Кабміну. За словами Оксани Банкової, якщо судити за датою наповнення, ці дані актуальні.

Серед мінусів – у Хмельницькому досі не прийнято рішення про створення наглядових рад при комунальних підприємствах. Чи то через відсутність політичної волі, чи то через неспроможність міської ради та громадськості знайти між собою згоду. Також не прийнято рішення про проведення незалежного фінансового річного аудиту комунальних підприємств, не функціонує містобудівний кадастр.

«Цього року мені відповіли, що положення про створення Служби містобудівного кадастру перебуває на розгляді», – зазначила Оксана Банкова.

Найскрутніше з публічністю у хмельницьких депутатів. Вони погіршили свій показник на 3% у порівнянні з 2017 роком. На сайті міськради були оприлюднені звіти лише 21 з-поміж 41 обранця. Говорити про якість цих звітів також складно. Оскільки депутати переважно описували власні благодійні ініціативи. Виявилося, що народні обранці не ініціювали жодного громадського обговорення, не звітували про свою роботу і депутатські комісії.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS