Новини
Події

«Ми не хочемо миру, ми хочемо перемоги» – у Хмельницькому пройшла акція протесту (ФОТО)

Небайдужі хмельничани зібралися вчора, 2 жовтня, о 19.00, у центрі міста, аби взяти участь в акції протесту. Приводом для її проведення стало підписання у Мінську так званої «формули Штайнмаєра».

Формула Штайнмаєра — метод імплементації Комплексу заходів щодо виконання Мінського протоколу, запропонований німецьким політиком Франком-Вальтером Штайнмаєром, який полягає у варіанті врегулювання конфлікту на Донбасі шляхом надання спочатку тимчасового особливого статусу окремим територіям Донбасу, а потім – після доповіді представників ОБСЄ за підсумками виборів на непідконтрольній Україні території – надання постійного особливого статусу цим територіям. Суть формули: припинення вогню; розведення військ; ухвалення Верховною радою закону про амністію бойовиків; проведення місцевих виборів під егідою ОБСЄ.

Попри те, що від моменту анонсування заходу до, власне, його проведення пройшло менше п’яти годин, хмельничан на акцію зібралося чимало. За різними оцінками, від півтори до трьох сотень. Депутати-свободівці Хмельницької міської ради прийшли на акцію майже у повному складі. Традиційно – з прапорами своєї політсили, які доповнили патріотичні жовто-блакитні та червоно-чорні, що їх на акції протесту було чимало.

Ініціатори заходу наголошували неодноразово, що акція позиціонується як зібрання українців, без прив’язок до якихось конкретних організацій, партій тощо. Присутність прапорів політсили відомий хмельницький блогер Андрій Попик пізніше у Фейсбук пояснив так: «Не треба їх уникати, це нормально, що люди хочуть ідентифікувати свої політичні сили, громадські організації тощо. Треба навпаки чмирити ті партії, які не долучаються до вирішення/захисту ключових питань збереження України».

Ініціатори та учасники акції так пояснили необхідність її проведення:

Віктор Бурлик, депутат Хмельницької обласної ради:

«В Україні відбуваються історичні події – підписання Кучмою в Мінську «Формули Штайнмаєра». Звичайно, вона викликає велике занепокоєння, оскільки ми повинні розуміти, що в цій проблемі є дві складові: одна – політична, друга – економічна. Політична – особливо важлива для тих, хто воював або в кого члени родини загинули в російсько-українській війні: розуміння того, що бойовикам буде амністія, що їх відпустять. Як влада зможе цим людям в очі потім дивитися? Економічна – ми маємо розуміти, що по відповідно до цієї формули Україна повинна відбудувати Донбас. Тобто це зачепить кожного, навіть мешканців Хмельниччини, оскільки бюджет розвитку, який виділяється на потреби міста та області, ми будемо витрачати на відбудову Донеччини».

За словами депутата, якщо влада спробує розігнати чи побити народ, буде ескалація конфлікту, наслідком якої може бути не тільки поїздка в Київ, а й повторення подій, які були на Майдані.

«Але в зв’язку з тим, що народ вже знає, що таке війна, дуже багато хто вже тримав зброю в руках, наслідки можуть бути набагато серйознішими, і набагато серйозніше це може прогриміти на всю Україну. Тому з цим гратися небажано», – прокоментував Віктор Бурлик.

Тетяна Калюжна,  депутат Хмельницької міської ради:

«Вбивць наших воїнів – чоловіків, братів, синів – просто взяти і легалізувати, амністувати практично – це є неприпустимо. Ми не хочемо миру, ми хочемо перемоги. І на цьому не раз наголошували воїни, які захищають нашу землю, і наш з вами спокій тут, у Хмельницькому. Ми не маємо війни, ми не маємо куль тільки завдяки їм. І я не думаю, що вони за мир, вони – за перемогу».

Леся Стебло, активістка, волонтерка:

«Ми маємо бути свідомі того, що ми можемо втратити Україну. Ми вже її втрачаємо через свою байдужість та свою бездумність. Будьте свідомі того, що завтра може бути пізно».

Андрій Попик, блогер:

«Чи буде революція, чи буде третій, четвертий, п’ятий Майдан? Насправді, ніхто зараз не може дати на це відповіді, треба чесно сказати. Ми не знаємо, що буде завтра, ми не знаємо, чи буде революція, ми не знаємо, як далі поведеться влада. Але по всіх містах України люди виходять для того, щоб висловити свою жорстку і рішучу позицію. Бо в Україні, на жаль, народовладдя, про яке нам так розказують, працює трохи по-іншому: це коли збирається багато українців з гарячими серцями, готових до рішучих дій… Є національні інтереси, які окреслюються багатьма людьми як червоними лініями».

Василь Новачок, начальник управління житлово-комунального господарства м. Хмельницького:

«Люди, які підписують такі «формули», які ініціюють такі зміни у чинному законодавстві та Конституції, мають бути притягнені до відповідальності та понести за це покарання».

За словами посадовця, говорити про те, щоб перевести формулу в якийсь кращий формат, не можна, оскільки вона неприпустима в принципі.

«Розмови з Росією, як країною-окупантом, чи з терористами ДНР-ЛНР в принципі неможливі. Коли буде звільнена українська територія, відновлений повний контроль над кордоном – тоді можна говорити про чесні справедливі вибори і слухати тих людей, які прийдуть на вибори та оберуть свою владу. Хто зараз голосуватиме? Переважна більшість патріотично налаштованого населення в 2014-2015 роках залишила ці так звані держави, і їх населили не українцями, а маргіналами з московської держави, яким видали паспорти так званих ДНР-ЛНР. Що вони можуть наголосувати?» – сказав Василь Новачок.

***

Звернення до голови Хмельницької обласної ради Михайла Загородного стосовно скликання позачергової сесії було зареєстроване також вчора, 2 жовтня. Провести позачергову сесію планують у понеділок, 7 жовтня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS