Новини
Культура

Хмельницька галерея сучасного мистецтва експонуватиме твори Ніни Мурашкіної

Арт- центр MASLO пропонує поціновувачам сучасного мистецтва ознайомитися з новим проектом Ніни Мурашкіної.

Творча практика цієї художниці вирізняється іронічністю, грайливістю, а подекуди — наївністю та зухвалістю у створенні візуальних образів і  присвячена жінці, що здатна підкорювати.

Лісістрата — головна героїня однойменної п’єси Арістофана, що у V столітті до н.е. порушує питання війни, миру та сили фемінності, що пролягає між ними. Сюжет давньогрецької комедії розгортається навколо спроб Лісістрати покласти край Пелопоннеській війні, відмовляючи чоловікам у сексуальних стосунках.

Власне в історії театру, мистецтва, кіно —скрізь віднаходимо постать Лісістрати,

що крокує крізь століття, надихаючи як Пабло Пікасо, який створює серію ілюстрацій до “Лісістрати” у 1930-х, так і Обрі Бердслі, не говорячи про десятки кінострічок та театральних постановок, сповнених алюзій на головну героїню давньогрецької комедії.

До експозиції в галереї MASLO увійшли живописні роботи, графічні силуети та об’єкт, що спільно апелюють до давньогрецького образу. Проект продовжує основний інтерес художниці, що розгортається навколо тем тілесного, символічного, сексуального. Втім Мурашкіна не замикається винятково на Лісістраті як тій, що припиняє походи. Навпаки, художниця розширює поле її можливостей. Йдеться не лише про заборону та інші маніпулятивні механізми, внаслідок яких чоловіки припиняють війну, а й про роботу компромісу, підкори, вміння надихати.

“Моя головна ідея — підкорити глядача, чоловіка, серця”, — говорить Мурашкіна.

Дійсно, подекуди жартома, але переважно завдяки переповненим сексуальністю образам, художниця веде до думки про те, що жінка з усією її фемінністю має неабияку силу, щоб досягати своєї мети. Крім цього, беручи за основу тогочасний образ Арістофана, авторка надає йому додаткових конотацій, бо сьогодні той не може не зчитуватись у контексті пацифістських закликів та феміністичного дискурсу.

Об’єкт у центральній частині експозиції, перш за все, привертає увагу своєю вразливістю. Тоді як жінки на картинах Мурашкіної представлені впевнено та без зайвих сентиментів як у момент розчісування та фарбування губ, так і на вершині свого становища, коли напівоголені вони лежать під невеличким шматочком хутра та знають, що не дістануться нікому, окрім самих себе.

Відкриття виставки відбудеться 11 жовтня 2019 о 18.00.експозиція триватиме до третього листопада. Вхід вільний. 18+

 

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS