Новини
Політика

Нардепка з Хмельниччини знову годує обіцянками

Напередодні парламентських виборів кандидати від “Слуги народу” підписали меморандум, в якому, зокрема, зобов’язалися “голосувати особисто, не передавати та не брати від колег картки для голосування”, а в разі порушення цієї обіцянки – добровільно відмовитися від мандата. Попри це, двох “слуг народу” – Олену Копанчук та Сергія Литвиненка – на початку вересня вже зловили на кнопкодавстві під час засідань парламенту. Причому Копанчук кнопкодавила менше ніж через годину після того, як спікер Ради Дмитро Разумков заявив про неприпустимість цього явища. Таким чином, нардепи порушили добровільно взяті на себе зобов’язання, які мали на меті призвести, як випливає з підписаного Меморандуму, до “кардинальних змін у державі та очищення й оновлення влади”.

Вдруге “слуги народу” порушили обіцянку, відмовившись складати депутатські повноваження “у разі порушення положень Меморандуму”. Нардепка з Хмельниччини Олена Копанчук (місто Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський та Теофіпольський райони) на засіданні Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України 18 вересня заявила, що це меморандум лише про наміри, тому юридичної відповідальності за кнопкодавство як такої ще не існує. І послалася на те, що парламент тільки планує внести зміни до Конституції щодо позбавлення депутата мандата за неособисте голосування, повідомляє Рух ЧЕСНО.

Тижнем раніше, 12 вересня, на своїй сторінці у Фейсбук “слуга” вибачилася перед виборцями, написавши, зокрема, що для неї “було важливо, щоб даний законопроект (про внесення змін до Закону України “Про будівельні норми” щодо вдосконалення нормування в будівництві (№1052) – ред.), який спрямований на покращення майбутнього України, був проголосований, і тому емоційно, без усвідомлення наслідків своєї поведінки, проголосувала за колегу”.

На ранковому засіданні Верховної Ради того ж дня народні депутати від “Слуги народу” Сергій Литвиненко (Березнівський, Костопільський та Сарненський райони Рівненської області) та Олена Копанчук заявили, що як покарання за неперсональне голосування передадуть свою місячну зарплату до благодійних фондів.

Литвиненко (заробітна плата якого становить 42 тисячі гривень, “на руки” – близько 33 тисяч) свою обіцянку виконав. За словами прес-секретаря, нардеп перерахував 26 тисяч гривень трьом українцям, які потрібують допомоги: 10 000 гривень – Валентині Гомонець з Рівного на операцію в онкоцентрі, по 8 тисяч отримали мешканки Рівненської області Ірина Мичко для дочки з діагнозом “астма” та Ольга Харечко для хворої доньки з діагнозом “пахова грижа”. Решту суми депутат пообіцяв відправити двом сім’ям загиблих воїнів в зоні АТО.

Натомість Олена Копанчук за майже місяць, який минув з дня проголошення чергової обіцянки, так і не спромоглася визначитися, на що витратити кошти. Наразі нардепка заявляє, що тільки нещодавно одержала заробітну плату, тож ще не встигла переказати гроші. Однак обіцяє зробити це найближчим часом і відзвітувати на своїй сторінці.

“Ми ще працюємо над тим, куди перерахувати ці кошти, щоб вони пішли цільово й були ефективно використані. Про все це ви зможете прочитати у моєму звіті. Ми також збираємо додаткові кошти, щоб сума допомоги могла бути значно більшою, ніж зарплата депутата”, – зазначила в коментарі Руху ЧЕСНО Копанчук.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS