Новини
Події

У Хмельницькому тренувалися кінологи

Завершився міжвідомчий тренінг на базі кінологічного центру Головного управління Нацполіції  в області. Такий захід в Україні відбувається вперше. Своїм досвідом з тренування службових собак обмінялися представники силових структур з усіх регіонів країни. У тренінгу взяли участь фахівці Нацполіції, Національної гвардії, Збройних сил України, Державної фіскальної  та пенітенціарної служби України.

«На тренінг прибули 65 учасників зі всієї України. Найбільше – з Хмельницького. Відпрацьовували прийоми із затримання злочинців. В результаті тренінгу кінологи набули багато ефективних навичок, які надалі використовуватимуть у своїй практиці», – зазначив начальник кінологічного центру Олексій Дяк.

Більшість учасників-собак – бельгійські вівчарки малінуа та німецькі вівчарки. Основний вік їхньої служби – до восьми років. Проте буває, що собака служить і більше, кажуть кінологи.

Серед учасників – молодший сержант Тетяна, яка приїхала зі своєю підопічною, німецькою вівчаркою Багірою, з Одеси. Там кінолог із собакою працюють у виправній колонії.

«Багіра – серйозний собака. Її задача – знайти, затримати та попередити, якщо це втеча», – так коротко описує свою підопічну Тетяна.

Єдиний представник породи епаньол бретон – Амалія. Її тренує провідний фахівець хмельницького кінологічного центру Сергій Сівко.

«Епаньол бретон – дуже жвава, рухлива порода. Використовується на полюванні і як домашній улюбленець. Також задіюється для пошуку наркотичних речовин та вибухівки», – характеризує породу кінолог.

Трирічна вівчарка Кайна нещодавно стала кращою з пошуку стріляних гільз на відкритому чемпіонаті Нацполіції з багатоборства кінологів. Вона – єдина з чотирилапих учасників, хто тоді знайшов всі три стріляні гільзи.  Її тренує фахівець хмельницького кінологічного центру з м. Кам’янець-Подільський Костянтин Чемерис.

«Під час тренінгу у Хмельницькому Кайна виконувала задачі затримки зловмисника у підвалі, у приміщенні і відпуск за першою командою, – каже кінолог. – Загалом у неї великий досвід участі в операціях з розслідування крадіжок, вбивств, розбійних нападів»

На завершення тренінгу показову затримку порушника продемонстрували представники підрозділу «Корд».

Місцевий кінологічний центр існує з 1986 року. Минулоріч на його базі почали готувати собак для всіх силових структур МВС за напрямками розшуку людей, пошуку зброї, вибухівки та наркотичних речовин.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS