Новини
Екологія

Більшість сміттєзвалищ Хмельниччини не відповідають екологічним нормам – Держекоінспекція

Із 21 полігону міст обласного значення та райцентрів Хмельниччини тільки 5 мають проектно-кошторисну документацію (Городок, Деражня, Нетішин, Славута, смт Теофіполь). Про це повідомляє у Фейсбуці Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області. 

Як наголошується, більшість полігонів у Хмельницькій області не відповідають вимогам технічних, санітарних та екологічних норм. Експлуатація полігонів та звалищ у переважній більшості здійснюється з грубими порушеннями вимог діючого природоохоронного законодавства.

“Вкрай негативна ситуація у сфері поводження з побутовими відходами склалась в сільській місцевості. Сільськими радами в більшості не розроблено місцеву програму поводження з твердими побутовими відходами та схему санітарного очищення населених пунктів. Відсутні спеціалізовані підприємства у сфері поводження з побутовими відходами, та спецтехніка для належного збору та вивезення ТПВ на діючі сміттєзвалища. Не забезпечено організацію роздільного збирання корисних компонентів відходів, які завозяться на звалища”, – зазначають екологи.

Станом на 01 травня 2019 року у Хмельницькій області нараховувалось 727 сміттєзвалищ та полігонів твердих побутових відходів, у тому числі – 692 сільських сміттєзвалища, 21 полігон і 14 селищних сміттєзвалищ, які знаходяться на обслуговуванні комунальних підприємств.

Загалом за порушення вимог природоохоронного законодавства з початку року до адміністративної відповідальності притягнуто 23 посадових осіб на загальну суму штрафних санкцій – 14082 грн. 

Нагадуємо, що в Україні діє електронний сервіс «Ecomapa.gov.ua» на веб-порталі https://ecomapa.gov.ua, який включає інтерактивну мапу сміттєзвалищ України та Хмельницької області в цілому. Метою створення електронного сервісу є проведення оперативного реагування на всі наявні несанкціоновані сміттєзвалища та стихійні засмічення та нанесення інформації про них на інтерактивну мапу з геолокаційною прив’язкою.

Сервіс постійно оновлюється, кожен може зайти на сторінку сервісу, зареєструватися і залишити повідомлення про звалище. Ця інформація обробляється та надсилається у вигляді звернень громадян до відповідних органів для вжиття заходів щодо ліквідації виявлених засмічень.

 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS