Новини
Суспільство

За вами спостерігають: у Хмельницькому встановили камери відеоспостереження за бюджетні кошти

Камери розташовуються на всіх в’їздах у місто, шести мостах та у місцях, де найчастіше стаються ДТП. Апаратуру китайського виробництва придбали за майже 2 мільйони гривень з міського бюджету. Камери зможуть розпізнавати модель автівки, її колір, номерний знак. Такі дані у разі потреби використовуватимуть правоохоронні органи для фіксації правопорушень та розшуку зловмисників. Запис може слугувати і доказовою базою у адміністративних та кримінальних провадженнях.

Всього у Хмельницькому нині встановлюють 48 відеопристроїв та технічне оснащення до них. Інформація з камер надходитиме на реєстратор, а згодом – на сервер  комунального підприємства «Хмельницькінфоцентр». Де саме встановлюють відеоапаратуру, там не повідомляють. Відомо лише: локації визначили заздалегідь і у процесі монтажу їх не змінювали.

«При монтажі враховували можливість забезпечення електроживлення, безперебійного швидкісного інтернет-зв’язку та місце, з якого буде найоптимальніше охоплення місцевості», – коментує Валентина Андріїшина, заступниця директора КП «Хмельницькінфорцентр».

Крім поліції, доступ до відеозапису матимуть і містяни, які звернуться до «Хмельницькінфоцентру» із запитом, вказавши необхідні дані: дату, марку авто та причини звернення. На сервері записи зберігатимуться щонайменше 14 днів. Знищити їх раніше буде неможливо.

Камери працюватимуть спільно із системним комплексом «Гарпун»,  який об’єднує  дані про розшук транспортних засобів та номерних знаків у єдиному інформаційному просторі.

Згідно з положенням про систему відеоспостереження, затвердженим у лютому 2019 року, у Хмельницькому мають встановити понад 200 камер. Не лише на дорогах, а й у рекреаційних зонах, на автостоянках, кладовищах, поблизу історичних пам’яток, на території закладів охорони здоров’я та освіти. Пріоритетний рівень доступу до інформації  нададуть і посадовцям міськради та установ комунальної власності тергромади міста.

 

 

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS