Новини
Здоров’я

Як позначаться на жителях Хмельниччини медичні новації

Сьогодні делегація Хмельниччини взяла участь у навчальному семінарі для фахівців Чернівецької та Хмельницької областей з питань підготовки закладів охорони здоров’я до впровадження програми державних гарантій медичного обслуговування населення з 2020 року.

До складу делегації увійшли т.в.о голови ОДА Володимир Кальніченко, голова обласної ради Михайло Загородний,  директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Яків Цуглевич, представники облдержадміністрації, керівники комунальних закладів охорони здоров’я області.

Семінар проводився з метою підготовки медичних закладів до початку процесу укладення договору з НСЗУ, надання інформації щодо пакетів медичних послуг, проведення консультацій щодо відповідності закладів вимогам до пакетів послуг за програмою медичних гарантій, тощо.

Чи відомо вам?

З першого серпня 2019 року українці можуть скористатися 54 безкоштовними діагностичними та лікувальними послугами за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

До цього списку належать обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджені онкологічні захворювання у чоловіків та жінок; 12 лабораторних досліджень (креатинін у сироватці крові, С-реактивний білок, глікозильований гемоглобін крові, коагулограма).

Ці аналізи додаються до списку вже існуючих восьми базових, які мають надаватися сімейним лікарем (наприклад, загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, швидкий тест на тропонін тощо).

До списку також увійшли:

  • мамографія і п’ять видів рентгену (грудної клітки, хребта, суглобів, трубчатих кісток і приносових пазух);
  • ехокардіографія, холтеровський моніторинг ЕКГ і два види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи;
  • УЗД (шлунково-кишкового тракту, нирок, сечового міхура, артерій ніг, щитоподібної та молочної залоз);
  • біопсія під контролем УЗД (щитоподібної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз);
  • видалення новоутворень (м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах, наприклад, видалення новоутворень шкіри з гістологічним дослідженням — атерома, ліпома, невус).

Заплановано, що до безкоштовної діагностики увійдуть також ендоскопічні дослідження та операції одного дня: стравоходу, шлунку, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів (гістероскопія, колоноскопія, езофагогастродуоденоскопія тощо).

У МОЗ обіцяють, що кількість безкоштовних медичних процедур не буде обмежена.

До кого звертатись

Щодо безкоштовної діагностики можна звернутися як до комунальних, так і до приватних діагностичних центрів, які підпишуть договір з Національною службою здоров’я (НСЗУ). Приватних клінік, що приєдналися до медреформи, обмаль. Більшість поки вичікує.

МОЗ підрахувало вартість медичних послуг зі списку за проектом «Безкоштовна діагностика» , за які платитиме Національна служба здоров’я. Ціни на деякі види аналізів у рази нижчі за ринкові. У комерційних клініках зауважують, що вартість далека від ринкової, проте вона є економічно обґрунтованою і може забезпечити потік пацієнтів, що знизить собівартість послуги.

Отже наліпка «Безкоштовна діагностика» на дверях поліклініки означає, що медзаклад приєднався до програми, підписавши договір з НСЗУ.

Чи увійде ваше місто або райцентр у програму, треба запитувати у свого мера, глави району чи об’єднаної територіальної громади — радять у профільному міністерстві.

«Безкоштовна діагностика» — пілотний проект тривалістю  з 1 липня по 31 грудня 2019 року. У держбюджеті-2019 на нього передбачено 2 млрд грн. «Безкоштовна діагностика» ще проходить громадські слухання, тому список доступних безкоштовних медпроцедур може змінюватися.

Електронні замість паперових

Також в Україні планують створити електронний реєстр листків непрацездатності. Що зміниться для пацієнта? Майже нічого. Як і раніше, для отримання лікарняного доведеться йти до лікаря. Проте останній витрачатиме менше часу на паперову роботу і зможе зосередитися на здоров’ї пацієнта.

У МОЗ кажуть, що таким чином боротимуться з корупцією. Щорічно в Україні видається до 5,5 млн листків непрацездатності, і, як вважають у міністерстві, частина з них за гроші.

 

 

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS