Новини
Здоров’я

У Хмельницькому визначилися з приміщенням для хоспісу

На останній сесії міської ради депутати одностайно ухвалили рішення про реорганізацію міського протитуберкульозного диспансеру у комунальне підприємство Медичний центр спеціалізованої паліативної та хоспісної допомоги. Це означає, що саме тут, на улиці Житецького, 22 відкриють окремий заклад для хворих, яким жити залишилося лічені дні.

Планується, що при хоспісі працюватиме виїзна бригада. Наразі вона вже функціонує, щоправда, поки що – на базі лікувально-діагностичного центру. В подальшому вона працюватиме у хоспісі, – коментує начальник управління охорони здоров’я Борис Ткач.

Приміщення під хоспіс у місті шукали довго. Самі пацієнти тим часом перебували хто де.  Зокрема, 25 ліжок паліативної хоспісної допомоги функціонували при міській лікарні. І вони постійно були заповнені. У приміщенні протитуберкульозного диспансеру умови – найкращі з усіх варіантів, які розглядали.

Під хоспіс готові віддати увесь другий поверх і цоколь, розповідає головний лікар медичного закладу Володимир Кудла. У палатах денного стаціонару, які колись призначалися для хворих на туберкульоз, планують зробити ремонти. Усього таких є шість, тож у хоспісі зможуть одночасно перебувати 35 осіб.

«Денний стаціонар розрахований на 35 ліжок, тобто палати по 6 осіб. Необхідно зробити палати максимум на три особи. Дещо переробити сантехнічне обладнання. Є новий ліфт, автономна котельня, очисні споруди, каналізація, під’єднана до міської – тобто вся інфраструктура готова», – каже головний лікар.

При цьому на першому поверсі і надалі прийматимуть хворих на туберкульоз. Щоправда, тут залишать лише фтизіатричну поліклініку. Диспансер, який здали в експлуатацію 2010 і який з самого початку був розрахований на 150 відвідувань у зміну, нині пустує. У медзакладі використовують за призначенням лише половину площі. Хворих на туберкульоз у місті не поменшало, щороку фіксують щонайменше 100 нових випадків. Але підхід до лікування змінився – акцент робиться на тому, щоб хворі лікувалися амбулаторно, під контролем сімейного лікаря. Тому поступово актуальність утримання закладу такої потужності нівелюється.

У процесі створення хоспісу штат фтизіатрів (а їх нараз є 21) скоротять, щонаймнше, удвічі. А от з невиліковно хворими працюватимуть понад сотня працівників, у тому числі, і психологи. Скільки саме хмельничан потребують хоспісної допомоги – порахувати неможливо, загального реєстру немає. Здебільшого це онкохворі, пацієнти з неврологічними та фтизіатричними захворюваннями.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS