Новини
Суспільство

Кошти під контролем: у Хмельницькому презентували антикорупційну карту ремонтів

«Антикорупційна карта ремонтів» – проєкт громадської організації «Антикорупційний штаб». Він дозволяє пересічним громадянам дізнаватися про вартість ремонту або будівництва шкіл, садочків, лікарень, прибудинкових територій та доріг.  За словами активістів, йдеться про  мільярдні кошти. Наразі на віртуальній мапі вже понад 300 тисяч об’єктів, розташованих у різних регіонах  України. Від громадян же надійшло близько 500 заяв.

«Місцеві жителі можуть зайти на сайт, знайти свій будинок або будь-який інший соціальний об’єкт, подивитися, скільки коштів і на які ремонтні роботи було виділено, і потім це перевірити на практиці. Наприклад, якщо ремонту взагалі не було, або він був проведений неякісно, або невчасно, людина може залишити коментар або скаргу», – пояснює керівник ГО «Антикорупційний штаб» Ілля Кротенко.

Після надходження скарги активісти проєкту опрацьовують її протягом 48 годин, після чого зв’язуються з місцевою владою та дають рекомендації щодо усунення проблеми. У випадку ж явних ознак правопорушення, звертаються у правоохоронні органи.

«Найбільше порушень наразі ми виявили у Києві. Зазвичай це ремонти житлових будинків, покрівель, сходів та вікон», – розповідає аналітик ГО «Антикорупційний штаб» Павло Левін.

Хмельницький – 17 місто, де активісти презентували карту. Стартував проєкт ще у 2017 році. Його ініціатор – «Антикорупційний штаб», громадська організація, яка існує за кошти донорів. Приміром, у Хмельницькому проєкт з’явився за підтримки грантової програми «Matra» при посольстві Нідерландів.

Об’єкти на карті оновлюються автоматично, підтягуючи інформацію із системи «Prozzoro». За даними громадських активістів, левова частка коштів на будівництво у Хмельницькому дістається ТОВ «Будівельний Альянс Груп». Два найбільші замовники робіт – управління житлово-комунального господарства та управління капітального будівництва міської ради. Найбільш дороговартісний  місцевий об’єкт нині – будівництво Палацу спорту на вул. Прибузькій. Роботи там вартують понад 275 мільйонів гривень.

Начальник управління ЖГК Василь Новачок констатує: у Хмельницькому випадки неякісних ремонтів – не рідкість. Інколи проблеми стають очевидними не одразу, а за 1-2 роки після виконання робіт. За таких умов вплив на підрядника єдиний –  позов до суду. Разом з тим усунути недобросовісного підрядника від подальшої участі у тендерах неможливо, пояснює посадовець.

«Є об’єктивні речі, а є суб’єктивні. Наприклад, ремонтуючи дорогу, підрядник не врахував посилення основи, і вона почала тріскатися. І це не провина підрядника. Але тоді за гарантійним терміном він має усунути проблему. А є моменти, коли підрядник намагається, до прикладу, при облицюванні фонтану гранітом використати клейову суміш. Зразу оцінити якість тут неможливо. А через зиму воно відлітає. Ми спочатку можемо звертатися з претензіями до підрядника, а потім у судовому позові вимагати усунення. Але варто зазначити: більшість підрядників, які роблять халтуру, після першої офіційної претензії, відправленої рекомендованим листом, намагаються вчасно усунути недоліки. Таких претензій щороку від нас надходить близько 10», – каже Василь Новачок.

Як діє віртуальний сервіс, активісти перевірили на об’єкті за адресою Кам’янецька, 68. Там торік відбувся капітальний ремонт прибудинкової території. Роботи за документами вартували 1 мільйон 229 тисяч гривень. Виконувало їх ТОВ «Шляхбудгруп».

Територія не виглядає розкішною. Проте Василь Новачок вважає об’єкт гарним. Бо ще півтора роки тому тут , за його словами, був розтрісканий асфальт, суцільні ями та калюжі.  У дворі змінили конфігурацію прибудинкової території, вдовж будинку зробили пішохідну доріжку та  зелені зони, яких  раніше там не було.

Поки скарг від хмельничан на ремонти не надходило. Але, як зазначають представники ГО «Антикорупційний штаб», сплеск активності громадян починається одразу після презентації проєкту у місті. Нині завдяки віртуальній мапі до регіональних бюджетів вдалося повернути понад 2 мільйони гривень.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS