Новини
Події

У Хмельницькому пройшла хода в ім’я боротьби з торгівлею людьми

18 жовтня з 2007 року визначене Європейським Парламентом як Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Метою заходів та акцій, які проводяться ініціативними активістами, громадськими організаціями та державними структурами цього дня є консолідація діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, зменшення байдужості громадськості до цього явища та візуалізація проблеми на глобальному рівні.

Сьогоденна акція «Walk for Freedom» або «Хода за Свободу» спрямована роз’яснити, що проблема торгівлі людьми існує, акцентувати увагу містян на основних формах та способах втягнення в експлуатацію, трудову – особливо.

Організаторами акції виступили Благодійний Фонд «Ксена» спільно з Департаментом соціального захисту населення Хмельницької ОДА за підтримки Громадської спілки А21 Україна, Міжнародної організації з міграції (МОМ), Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Підтримати акцію завітала до обласного центру регіональна представниця уповноваженого ВРУ з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва. Гостя зазначила, що тільки за співпраці державних органів влади з громадським сектором можна досягти якісних результатів у боротьбі з торгівлею людьми та надолужити правову компетенцію у цьому секторі.

До заходу долучились волонтери – студенти Хмельницької педагогічної академії з факультетів дошкільної, початкової освіти та соціальної роботи. Понад сім десятків молодих людей, вбраних у чорне під чорними парасольками мовчки пройшлися по периметру Майдану Незалежності.

На плакатах молодь презентувала громаді мотиваційні заклики та актуальну статистику стану торгівлі людьми, трудової експлуатації в Україні та світі.

Згідно з представленими даними, з 1991 року 230 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми, а кожен 5-тий українець через незнання своїх прав та бажання швидкого заробітку перебуває у групі ризику.

Під час ходи учасники роздавали містянам листівки з інформацією про ознаки торгівлі людьми та докладним переліком профільних служб допомоги та захисту.

За словами координаторки акції, директорки благодійного фонду «Ксенія» Оксани Устінової, парасольки символізують правовий захист, завдяки якому можна уникнути фатальних наслідків торгівлі людьми, трудової експлуатації тощо.

Також пані Устинова зазначила, що сьогоденною тенденцією є те, що від торгівлі людьми, а саме трудової експлуатації потерпає понад 60% заробітчан-чоловіків. Така ситуація продиктована трудовою міграцією населення до Польщі, Чехії та інших країн, яка набула особливої інтенсивності в останні кілька років. Позитивною віхою є зменшення частоти сексуальної експлуатації українських жінок.

Як твердить експертка, кожні 20 секунд в світі одна людина стає жертвою торгівлі людьми. Саме тому потрібно підвищувати свою обізнаність в правовому полі, цікавитись трудовим законодавством країни, до якої вирушаєте на заробітки, тримати постійний зв’язок з Україною та, в разі виникнення проблем, не боятися звертатися до профільних органів та компетентних організації.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS