Новини
Офіційно

Узаконені кешбек та касові апарати: до чого готуватися хмельничанам

Президент Зеленський підписав закони, які розширюють обов’язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій для малого бізнесу, а також вводять механізм кешбеку. Про це повідомляє видання “НВ” з посиланням на прес-службу президента.

Очікується, що закони приведуть до «поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних реєстраторів розрахункових операцій як альтернативи класичним РРО». Функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення.

“Введення реєстраторів розрахункових операцій не стосуватиметься фізичних осіб. Просто людей, які прийшли на ринок продати якісь вживані речі або особисті речі, або якісь овочі”, – запевняє голова Державної податкової служби (ДПС) України Сергій Верланов.

Товар на ринках – стихійних і легальних – продаватимуть без чеків, пише видання Контракти.UA. А ось в магазинах зобов’язані будуть їх видавати. Інакше – штраф 850 грн, а в разі повторного порушення – 1700 грн.

Разом з паперовими чеками в обороті будуть і електронні. Наприклад, у вигляді SMS. Відразу після покупки можна буде перевірити, чи не порушив підприємець податкове законодавство. Якщо покупець знайде свій чек в базі даних ДПС, товар продали легально. Якщо немає – людина має право на відшкодування вартості покупки. Це і є так званий кешбек: підприємець заплатить штраф – 150% від вартості товару – якщо не зареєструє чек на сервері податкової. Частина суми отримає покупець, частина – бюджет.

“Кешбек” можна буде застосувати на покупки, які перевищують 850 гривень. Тобто дрібний бізнес, рівень продуктового магазину, – хліб, молоко, йогурти – ця тема була виключена з-під дії цього закону “, – коментує економічний експерт Данило Монін.

Покупців заохочують повідомляти про факти порушень. Монін вважає, що це не буде сприяти розвитку малого бізнесу.

“Держава використала механізм батога. Тобто, щоб стукали, тиснули. Взагалі в інших країнах як залучали до чеків? Вони влаштовували лотереї, де ти можеш виграти якісь додаткові суми. Нам, навпаки, потрібно бізнес середу покращувати. Робити тут умови, щоб створювалися робочі місця. А виходить, що ми, навпаки, виганяємо з країни активних громадян “, – каже експерт.

Але в податковій запевняють: нововведення на краще. Разом з традиційними касовими апаратами можна буде використовувати смартфони, планшети, ноутбуки або комп’ютери.

“Ми вирішили позбавити підприємців, що використовують РРО, від необхідності ведення книги КОРО (книга обліку розрахункових операцій). Тобто ці всі книги, звіти, підклеювання – це все піде в минуле. Треба буде в кінці робочого дня натиснути одну кнопку і відправити звіт на фіскальний сервер ДПС “, – прокоментував Верланов в новинах “Сьогодні” на телеканалі “Україна”.

Мобільні додатки і програми планують розробити навесні 2020 року. І хоча підприємцям обіцяють цифрову еру, обов’язкові щоденні звіти поки змушують друкувати на папері.

Довідково: Закони Рада прийняла 20 вересня. Вони передбачають розширення з 1 жовтня 2020 року обов’язку застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для низки категорій фізосіб-підприємців II-IV груп, які працюють у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку II-IV груп почнуть діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку II групи з 1,5 млн до 2,5 млн грн. Передбачається запровадження програмних РРО, які можуть використовувати замість класичних РРО.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS