Новини
Інфраструктура

Як у Хмельницькому борються зі сміттям

Нові контейнери – під навісами та просто неба. А ще – підземні, як у Європі. За останні два роки в рамках програми поводження із побутовими відходами у Хмельницькому придбали та встановили 388 євроконтейнерів. Окремо є для пластику, і 32 – для скла. Про це йшлося під час інформаційного депутатського дня у міській раді.

«Наразі ми не витрачаємо коштів на те, щоб вивозити та утилізовувати чи закопувати ПЕТ-пляшку. Не можу сказати, що немає проблем, встановили 172 контейнера, ще би не завадило поставити як мінімум 70. Контейнерів для скла також має бути мінімум 200. Зараз їх модернізували, зробили такими, що їх не можна відкрити. Вони будуть завантажуватися і забиратися виключно маніпулятором», – пояснює начальник управління ЖКГ Василь Новачок.

Цього року у Хмельницькому почали збирати і зелені відходи – гілля та листя від населення. Хмельничани можуть безкоштовно привозити їх на полігон на проспекті Миру. Є і графік збирання у мікрорайонах. Депутати також поцікавилися реалізацією проекту «Розумне довкілля». Зокрема, що буде зі старим сміттєзвалищем та коли почнуться роботи із будівництва нового комплексу на території Олешинської ОТГ.

«Ми сподіваємося, що земельні ділянки ми викупим, максимум, у середині наступного року для рекультивації полігону. Адже рекультивація передбачає те, що частину сміття, частину цієї величезної гори має бути зміщено і переміщено на земельні ділянки, які зараз від нього вільні, для пологості схилів. Процес виконання робіт – приблизно півтора року, а далі все залежатиме від фінансування», – додає Василь Новачок.

Торік у Хмельницькому запрацював еко-бус, який за графіком приймає небезпечні відходи – градусники, лампи, батарейки. Що до роздільного збирання сміття, то різнокольорових контейнерів поки що встановлювати не збираються.

Як зазначив Василь Новачок, за підтримки депутатського корпусу програма практично повністю реалізована. Цьогоріч планують встановити іще один підземний контейнер. У різних мікрорайонах міста також облаштують сім стаціонарних майданчиків для збору сміття.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS