Новини
Суспільство

У Нетішині міський ринок працює в звичному режимі

У місті атомників триває процес ліквідації КП НМР «Нетішинський міський ринок”. На початку року на сесії міської ради VII скликання було прийнято рішення про припинення юридичної особи КП «Нетішинський міський ринок» шляхом ліквідації.

Цьому рішенню передувала нерентабельна діяльність КП «Нетішинський міський ринок». Як наслідок, виникла заборгованість із виплати заробітної плати, а звідсіля – штрафні санкції. Міська рада втрутилась у цей процес, було прийнято рішення про виділення коштів для підприємства для погашення заборгованості, повідомляють у відділі з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради.

Майже місяць робоча група напрацьовувала шляхи виходу з ситуації, яка склалася в КП «Нетішинський міський ринок». В результаті обраний наступний: ліквідувати підприємство як юридичну особу, а повноваження, якими воно було наділене, передати КП «Торговий центр».

У липні на баланс підприємства у господарське відання безоплатно було передане майно територіальної громади вартістю 189 тис. грн., а у жовтні підприємство набуло права постійного користування на 2 земельні ділянки (1,14 га і 1,05 га) та на майно – будівлю, яку раніше орендувала гуртівня ПАККО (1952, 5 м. кв. з підвалом). і будівлю м’ясного павільйону (550 м. кв.). Земельна ділянка площею 1 га, яка була виставлена на аукціон (1-й відбувся у липні, повторний – 18 жовтня), не була передана КП «Торговий центр», бо ще у січні 2019 року рішенням міської ради вона була вилучена і переведена до земель запасу Нетішинської міської ради.

Вивільнивши земельну ділянку площею 1 га, на якій здійснювався продаж сільськогосподарської, молочної, промислової продукції, секонд хенду, автозапчастин, нині адміністрація КП «Торговий центр» переймається розміщенням місць для продавців цих груп товарів на інших земельних ділянках. Раніше на земельних ділянках продавці різного роду продукції розміщувались не компактно, сплачували фактично за місце свого торгу, хоча часто поряд з місцем продажу можна було бачити і авто продавця.

Нині на міському ринку почали діяти нові правила. Місце для торгівлі включає також площу, яку займає автомобіль продавця.

«Ми розкреслили територію для продажу сільськогосподарської продукції на 3 ряди: 2 крайніх – для продавців з автомобілями. Коли людина приїхала на ринок автомобілем – повністю обраховується її квадрат. Хочете без автомобіля? Будь ласка. Люди нормально сприйняли інформацію про те, що потрібно платити за місце з автомобілем у торговому ряду», – зазначає директор КП «Торговий центр» Михайло Брожик.

У перспективі на міському ринку буде запроваджено бронювання торгових місць. Станом на сьогодні договорів щодо бронювання місць немає. Люди самовільно займають торгові місця. Адміністрація намагалась максимально не втручатись в процес розташування продавців сільгосппродукцією. Вони займають ті торгові місця, де їм комфортно і зручно.

Зміститься також частина земельної ділянки, на якій здійснюється продаж товарів промислової групи. Максимально заповнюватимуться вільні місця, незадіяні торгові каркаси. З вул. Ринкової будуть здійснюватись заїзди. На сьогодні діє 3, а під час встановлення загорожі території (в першу чергу буде виставлена загорожа на межі з вилученою земельною ділянкою. А загалом намагатимуться всі роботи провести до настання морозів), розглядатиметься можливість розташування додаткового заїзду. А продавці автозапчастин матимуть свої торгові місця за будівлею, де раніше розміщалась гуртівня.

Є певні проблеми на ринку з паркуванням автомобілів. Комунальне підприємство у своєму віданні землі для цього немає, призначена вона тільки для здійснення торгівлі. Нині залишається незадіяною будівля, яку донедавна займала гуртівня. Фонд комунального майна Нетішина переймається пошуком інвестора, щоб здати її в оренду.

Говорити про прибуткову діяльність КП «Торговий центр» після такого процесу ще рано, адже будівлі критого ринку передані у його господарське відання зовсім недавно. До моменту передачі платежі в м’ясному павільйоні не приймались.

«Останні два ринкові дні показали, що виручка на підприємстві набагато більша, порівняно з попередніми », – зазначає директор комунального підприємства.

Він переконаний, що міський ринок незабаром стане рентабельним. Але спочатку потрібно стабілізувати його роботу, а потім думати про розвиток.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS