Новини
Культура

У Хмельницькому презентували арт-проект “Пейзаж Портрет Натюрморт”

24 жовтня у Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся вернісаж виставки “Пейзаж Портрет Натюрморт”.

До виставки увійшли роботи чотирьох київських митців: Олени Придувалової, Бориса Фірцака, Олексія Аполлонова та Олексія Белюсенко.

Зрозуміла та невигадлива назва виставки «Пейзаж Портрет Натюрморт» – простий перелік жанрів образотворчого мистецтва, насправді ховає за собою надзвичайну естетику виконання обрамлену авторським духом.

Художник і куратор виставки – Олексій Белюсенко зауважує:

«Ці художники – їх імена, не кажучи вже про їхні твори – добре відомі українському глядачеві. Одна з безсумнівних переваг нашого часу – це миттєвий доступ до інформації, що нас цікавить. За плечима кожного з них – десятки виставок, як персональних, так і групових, як в галереях, так і в музеях, як в Україні, так і за її межами. Їх об’єднує не лише високий професійний рівень, але й десятки років дружби та спільної виставкової діяльності. І все ж головним рушієм, що їх об’єднує, навіть, не буде перебільшенням сказати, їх спільною ідейною платформою, стала любов до малярства, що для кожного з них є справою життя.

Назва виставки – простий перелік трьох класичних жанрів малярства – говорить про програмну для цих художників повагу і увагу до традиції, про розуміння, що єдиним критерієм для мистецтва є “справжність”, а саме вона може рости на будь-якому підґрунті: не треба за будь-яку ціну намагатися бути “сучасним” художником, адже лише сам час покаже, яке мистецтво він вважатиме сучасним собі».

Ідея краси у простому, переосмислення звичних речей, побутових предметів й «звичностей» у нову якість – презентують хмельничанам митці.

Так, столичні й регіональні пейзажі кисті майстрів зображають реалії наших міст й містечок, що поступово набувають нової романтики. Роботи художників ваблять не тільки сміливими колористичними поєднаннями, але й статичною красою сучасної урбаністики. Крани, мости, вечірні вогні у ліхтарях, споруди з незграбного металу у перекладі на мову живопису надихають на ностальгічні роздуми, заспокоюють своєю пізнаваністю.

І в той же час, ці ж пейзажі сповнені рухом живої природи. Твори, які створюють настрій, здібний до медитації. Адже, споглядаючи витягнуті до неба напівпрозорі дерева, спокій втомлених дніпровських вод, шурхотіння вітру по бетонних пам’ятках історії, непомітно занурюєшся у спогади про відвідини міст, емоції, враження.

В портретах, представлених на виставці, художники презентують глядачеві особисті враження й мистецьке бачення як відомих особистостей української арт-спільноти, так і звичайних людей – натурників, але з унікальною історією, з якою знайомишся, вдивляючись у кожен слід пензля.

І нарешті натюрморти, в яких головними «героями» є не дозрілі перфектні фрукти, різнобарвні букети квітів або ж ошатна порцеляна. Шмата, тобто ганчірка, клапоть тканини – річ ніби не створена для живописного відображення. Але і тут київські автори надають їй непізнаваної форми, яка знову ж підштовхує фантазувати над тим, що міг «бачити» і де бути цей шматок звичайного ганчір’я.

Помічати красу звичайного, бачити естетику побутового, надихатися простим життям – ось що залишає в якості авторських завдань виставка “Пейзаж Портрет Натюрморт” поціновувачу, який вже встиг її відвідати.

Але враження й емоції – річ індивідуальна. Спробувати київські арт-смаколики й отримати власний досвід споглядача можна у Хмельницькому обласному художньому музеї до 23 листопада.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS