Новини
Здоров’я

Доступна медицина: де на Хмельниччині відкрили нові амбулаторії

Щойно збудовану новеньку амбулаторію мають жителі Теофіпольщини. У селі Святець днями відкрили шосту з 27 амбулаторій, що будуються в області за програмою «Доступна медицина», повідомляють в облдержадміністрації.

Новенька амбулаторія буде обслуговувати 2600 жителів з сіл Святець, Лисогірка та Мар’янівка. Наразі мешканцям надаватимуть медичні послуги сімейний лікар і педіатр Теофіпольської амбулаторії, але невдовзі Святецька амбулаторія отримає молодого лікаря, який наразі закінчує інтернатуру.

На сьогоднішній день завершені будівельні роботи, підведені інженерні мережі та інтернет, амбулаторія забезпечена меблями та усім необхідним медичним обладнанням. Поряд з цим, в амбулаторії передбачене окреме житло для сімейного лікаря. Також закуплено службовий автомобіль, який дозволить лікарю виїжджати до віддалених сіл.

Загальна вартість об’єкта 7264 тис.грн. На будівництво об’єкта  спрямовано 6502,5 тис.грн з державного бюджету та 722,5 тис.грн. співфінансування спрямувала Святецька сільська рада.

Ще одна амбулаторія відкрила свої двері для сільських жителів на Старосинявщині у с.Пилява. На будівництво та обладнання закладу витратили 8 млн 445 тис. грн 90% – це кошти з державного бюджету, решту 10% на умовах співфінансування виділила Старосинявська селищна ОТГ. 

Медичну допомогу для понад двох тисяч жителів Пиляви, Пилявки, Олексіївки, Миколаївки, Олександрівки, Карпівець, Уласово-Русанівки, Теліженець та хутора Вишневого надаватимуть сімейний лікар та дві сімейних медичні сестри. Наразі сюди буде приїжджати лікарка із Старої Синяви, але у ЦПМСД запевняють, що вже невдовзі знайдуть постійного лікаря, який житиме в Пиляві.

До нової амбулаторії звертатимуться і мешканці Лісових Гринівців Хмельницького району. Раніше пацієнтів приймали у пристосованому колишньому приміщенні школи, яке потребувало капітального ремонту.

Зазначимо, що у 2018 році за рішенням Уряду на програму «Доступна медицина» для Хмельниччини було виділено 213 млн.грн, яка передбачала побудувати 27 нових амбулаторій. Крім того, програма передбачає доукомплектування 28 існуючих амбулаторій, які не потребують капітального ремонту, а потребують оснащення медичним обладнанням і транспортом, аби налагодити дієве надання медичної послуги для населення.

Нагадаємо, на вулиці Подільській у Хмельницькому запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини. 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS