Новини
Дозвілля

Хмельничанам презентували казкову неділю по-литовськи

Другий рік поспіль в листопаді до Хмельницького з дружнім театральним візитом приїздить надзвичайно емоційний колектив литовського лялькового театру «CIZ». Ініціатором візиту литовських артистів стало міське управління культури та туризму, завдяки чому хмельничани змогли відвідати виставу безкоштовно.

Театр, який складається з трьох жінок, створений акторкою, сценаристкою та режисеркою Нійолє Чірунєнє з литовського містечка Рокішкіс. Ще однією назвою театрального колективу є «театр мам», адже перші вистави й лялькові постановки жінки організовували для своїх дітей вдома. Згодом діти виросли, а просте захоплення перетворилось у серйозну діяльність. Театр почав представляти своє мистецтво у дитячих садках та навчальних закладах, де вистави сприймались з захватом через їхню щирість та надзвичайну емоційність виконання.

У рідному місті засновниці театру створено цілий Ляльковий Дім, головними мешканцями якого є ляльки, але не класичні. У своїх виставах театр «CIZ» використовує ляльок, зроблених власноруч. Незвичні герої – стільці, подушки, ганчір’я та старі флакони з-під парфумів – в умілих руках актрис перетворюються на принцес, бабусь й фей.

«Якщо ляльку любити, вона оживає», – вважає пані Нійолє, й кожним виступом доводить цю істину.

Сценарії вистав «лялькові матусі» пишуть також самостійно. А ще у театру «CIZ» на виставах немає традиційної для лялькових театрів ширми, проте це не заважає глядачам повністю зануритися у перипетії сюжету. Навпаки, саме живий план дає можливість відчути й побачити емоції самих акторок.

У неділю в міському будинку культури юним поціновувачам театрального мистецтва та їхнім батькам театр «СIZ» презентував одразу три театральні замальовки на тему творів Шарля Перро. Перед глядачами в новому прочитанні й незвичному вигляді постали персонажі казок «Червоний капелюшок», «Спляча красуня» й «Подарунки феї».

За словами акторок, кожне з вибраних оповідань автора вчить нас бути кращими, добрішими і творити лише гарні справи. Саме для цього, на думку перформаторок, були написані казки, щоб дати «настанову добра» майбутнім поколінням. А як краще представити серйозні теми, як не у яскравій театралізованій постановці? Там паче, що до участі в ній допускається глядацька зала. Тож діти та батьки захоплено та серйозно тупцювали, вигукували, пищали, плескали, «допомагаючи» персонажам вистави бути почутими.

Але головним сюрпризом для маленьких глядачів стало «живе» знайомство з героями вистави, адже акторки в кінці кожної постановки запрошують глядачів на сцену. Не виключенням стали й хмельничани, і в одну мить захоплена малеча окупувала сцену й ляльок. З обережною цікавістю діти роздивлялися і грались ще кілька хвилин тому «акторами» вистави. Тож можна сподіватися, що й наступної осені хмельницька малеча чекатиме литовський театр з передчуттям прекрасного знову!

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS