Новини
Суспільство

На Хмельниччині роботодавець незаконно позбавив мобілізованих працівників зарплати

На Хмельниччині роботодавець ухилявся від виплати заробітної плати мобілізованим працівникам. Порушення виявили інспектори праці під час інспекції сільськогосподарського виробничого кооперативу.

Як з’ясувалось, роботодавець спочатку систематично виплачував середній заробіток мобілізованому працівнику, однак з квітня 2019 року, після укладання працівником контракту на проходження військової служби, припинив виплати. 

“Роботодавець грубо порушив норми статті 119 Кодексу Законів про працю України, відповідно до якої «за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову»”, – зауважили у Держпраці.

Виявилося, що на підприємстві не виплачували заробіток ще трьом мобілізованим. Тож на виконання припису, не ставши чекати нових звернень, керівник кооперативу добровільно сплатив їм середній заробіток у сумі майже 100 тисяч гривень. Так він уникнув штрафу.

“Відповідно до нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 р. №823, у разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи до притягнення об’єкта відвідування до відповідальності не вживаються”, – пояснили в управлінні Держпраці.

Нагадаємо, управління Держпраці у Хмельницькій області винесло постанову про накладення штрафу на фізичну особу-підприємця у розмірі 125 тисяч 190 гривень за використання праці неоформлених працівників.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS