Новини
Суспільство

У Славуті катастрофічно не вистачає інсуліну для пацієнтів

У Славуті виникла проблема із забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. І така проблема у всій країні, адже закладених у державному бюджеті і виділених регіонам на придбання інсулінів коштів катастрофічно не вистачає. Тож міський голова звернувся до всіх можливих відомств та установ з проханням про допомогу.

Як зазначив міський голова Василь Сидор, кількість інсулінозалежних пацієнтів м. Славута та Славутському районі – 357, в т.ч. дітей – 19. 

“Хворі, знаходячись у безвихідній ситуації, звертаються в першу чергу до міської влади, яка по суті є заручником даної ситуації. Адже розпорядником коштів, що спрямовуються на закупівлю інсуліну, є Міністерство охорони здоров’я та райдержадміністрації”, – пояснює мер.

Як він розмірковує, виходить, що держава хоче перекласти на місцеві бюджети (а це кошти славутчан!) ще й відповідальність за інсулінозалежних пацієнтів. А в чому ж тоді прослідковуються зобов’язання держави? Адже якщо виконується місцевий бюджет, то паралельно виконується і державний бюджет. Бюджети міста не отримують кошти ні від митних надходжень, ні від ПДВ, ні від податку на прибуток. А тільки те, що платять особисто добросовісні законослухняні громадяни, при чому більшість із мінімальної заробітної плати – а це 18%. Із даної суми до місцевого бюджету надходить 60%. А ще 1,5% військового збору йде до бюджету держави.

“Виходить, держава, не виконуючи свої обов’язки, а роблячи фінансовими заручниками місцеві громади, свідомо створює прецедент, який недопустимий в демократичному суспільстві. Тому звертаюся до Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів України, народного депутата Олексія Жмеренецького з вимогою оперативно вирішити дане питання. Пацієнти із цукровим діабетом не повинні залишатися поза увагою держави і програми їх захисту повинні не тільки прийматися та затверджуватися, а мають забезпечуватися фінансово в повному обсязі, бо тільки так допомога стане реальною”, – резюмує Василь Сидор.

Як повідомлялося раніше, у Хмельницькому цьогоріч вперше кожній дитині, яка хворіє на цукровий діабет, виділяють матеріальну допомогу з міського бюджету.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS