Новини
Дозвілля

Хмельничанам влаштували ніч з Гоголем

Поки у місті відбуваються численні хеловінські вечірки та тематичні заходи, тему містики у Хмельницькому обласному художньому музеї представили через особистість Миколи Гоголя.

Нічна екскурсія «Гоголь: роман зі Смертю» – не просто огляд музейної експозиції, а повноцінна перформація з елементами театральних замальовок, музичних виступів та діджитальної графіки.

Незнані факти з життя корифея світової літератури, який сам ідентифікував себе як українця та розкривав у творах скарби рідної землі, лягли в основну вечірньої гостини.

Перед гостями екскурсії у реконструйованих образах  постали сцени з життя та творчого сходження містичного, але геніального Гоголя. Батьки письменника, його єдине, проте невзаємне кохання та три іпостасі письменника у різні періоди творчих та душевних мук постали перед гостями, увінчані словом класика. Актори зачитували уривки з творів Миколи Гоголя та фрагменти його переписки з відомими представниками світового мистецтва.

За кілька годин гості екскурсії поринули у світ містерії, яку понад 210 років читає та перечитує світ.

Нічну музейну естафету підхопили своїм акустичним виступом хмельницький рок-гурт «STANZA».

Романтичні балади, оточені живописними та графічними роботами з музейної колекції, натхненні творами містичного класика довершили подорож таємничим шляхами гоголіади.

«Вій», «Тарас Бульба» та інші персонажі безсмертних творів Миколи Васильовича постали перед учасниками екскурсії в арт-переосмисленні українських художників.

Вже котрий  рік точаться суперечки стосовно того, чий Гоголь, але учасники та гості нічної екскурсії  мали однозначну відповідь: Гоголь – це Україна!

Фото: Сергій Аніськов

Читайте також: Жіночу виставу показали хмельничанам литовські актори

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS