Новини
Новини ОТГ

Новий територіальний поділ Хмельниччини: скільки залишиться районів

Згідно з перспективним планом, на території Хмельницької області має бути створено 62 ОТГ. Наразі до 4 районів Хмельниччини – Дунаєвецького, Летичівського, Новоушицького та  Старосинявського, які повністю вкриті ОТГ, додався і Славутський. При цьому залишився лише один район, де не створено жодної ОТГ – Віньковецький.

Скільки районів має залишитися в області після проведення адміністративно-територіальної реформи, які проєкти вже представлені, які проблемні питання цієї реформи, які критерії потрібно врахувати при розробці нової моделі субрегіонального поділу області – ці та багато інших питань обговорили сьогодні у ході “круглого” столу “Формування нового районного (повітового) поділу у Хмельницькій області”, повідомляється на сайті ОДА.

Зазначений проєкт реалізовується Центром політико-правових реформ за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Зараз в Міністерстві розвитку громад напрацьовується нова методика визначення спроможності громад, і хоча вона ще не затверджена, але є підстави говорити про те, що окремі уже створені громади не будуть відповідати її вимогам. За попередніми оцінками в області може залишитися 45-47 громад. І оскільки процес створення базового рівня, тобто ОТГ, уже наближається до завершення, саме на часі розпочинати обговорення субрегіонального рівня.

Експерти проаналізували проекти поділу Хмельницької області, розроблені  Мінрегіоном (3 райони) та облдержадміністрацією (5 районів), визначили їх переваги та недоліки. Також вони розповіли про проект поділу, який раніше був розроблений Ігорем Коліушком, та представили новий, розроблений із врахуванням зауважень до існуючих.

Запропонований проект нового районного поділу Хмельницької області враховує такі критерії, як чисельність населення, загальну площу території, адміністративний центр та критерії його визначення, кадрову, інфраструктурну та фінансову спроможність органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади здійснювати визначені законом повноваження у повному обсязі. Ним передбачається поділ області на 4 райони. Як зауважили експерти, жоден з цих проектів не є остаточним, а тому метою сьогоднішнього обговорення є обговорення усіх можливих варіантів, у тому числі й зовсім нових, відмінних від представлених.

Як зазначають організатори, необхідність розробки нового субрегіонального рівня адміністративно-територіального поділу в країні уже назріла, адже у ході реформи децентралізації більше 20 районів були повністю вкриті ОТГ, понад 150 районів – на 50-75%. Саме тому відбувається дублювання функцій, бо значною мірою функції районних рад та адміністрацій перейшли на рівень ОТГ, райони стикаються із проблемами нестачі фінансів, відтоку кадрового потенціалу.

“Питання є дуже актуальним і важливим, і суспільство наразі потребує якомога більше інформації на цю тему, – зауважила у вітальному слові Світлана Павлишина, заступник голови облдержадміністрації. – Про прискорення реформи децентралізації, що формує базовий рівень територіального устрою, ми чуємо і від Президента, і від Уряду. Ця тема активно обговорюється в ЗМІ, проводяться різноманітні тренінги, семінари, круглі столи, де акумулюється думка всіх зацікавлених сторін. І сьогодні є велика зацікавленість центральних органів влади у тому, щоб почути думку з місця.”

Нагадаємо, у чотирьох ОТГ Хмельниччини пройдуть перші місцеві вибори.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter