Новини
Без категорії

На Хмельниччині суд не стягнув боргу за кредитом, який видали неповнолітньому

Красилівський районний суд відмовив у задоволенні позову, в якому банк просив стягнути з жителя району 11359,74 грн заборгованості за кредитом. Отримав він ці кошти ще будучи неповнолітнім. Своє рішення суд мотивував нормами законів про захист прав споживачів та захист прав дітей.

Так, ще у 2012 році 15-річнйи хлопець підписав у банку анкету-заяву про приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг. У документі навіть не зазначили, які саме послуги хотів отримати підліток, повідомляє прес-служба Хмельницького апеляційного суду. У суді банк не зміг довести, що видав хлопцю саме кредитну картку, і що той користувався грошима. Так само, фінансова установа не переконала суд, що надані нею роздруківки з сайту є саме тими Умовами та Правилами, з якими ознайомився і погодився хлопець, коли підписував анкету-заяву. За законом банк мав належно і детально поінформувати споживача про умови кредитування до укладення договору. Однак, дослідивши обставини справи суд дійшов висновку, що цього обов’язку банк не виконав.

Не врахував позивач і норм законодавства щодо захисту прав дітей.

«… на момент підписання анкети-заяви М. був неповнолітнім споживачем, що робить його ще більш уразливим, порівняно із повнолітнім споживачем. Як банківська установа, яка має в своєму підпорядкуванні юридичний відділ, позивач, достовірно знаючи про вік відповідача, мав бути обізнаний із нормами законодавства про те, що на укладення кредитного договору із М. потрібна згода батьків…. Підписання анкети-заяви про надання банківських послуг з неповнолітнім без згоди батьків, без конкретного зазначення виду отримуваних послуг, невиконання законодавчих вимог щодо надання повної та достовірної інформації про умови кредитного договору не забезпечують якнайкраще інтереси дитини», – йдеться у рішенні.

Читайте також: На Хмельниччині судитимуть прокурора за хабар у 67 тисяч гривень

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter