Новини
Суспільство

Археологи виявили нові знахідки на березі Дністра

На березі Дністра археологи виявили нові знахідки. Про це повідомляє у Фейсбуці Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник.

“25-го листопада археологічною експедицією музею здійснено розвідку берегом Дністра. Враховуючи різке падіння рівня води на Дністровському водосховищі, існує необхідність обстеження археологічних поселень, які підтоплюються, та оцінити ступінь їх розмивання”, – йдеться у повідомленні.

Археологи обстежили два багатошарових поселення (трипільська, чорноліська, черняхівська культури, давньоруський час та ХVІІІ-ХІХ ст.). Дослідники знайшли чорнолощений черпак пізнього етапу чорноліської культури (ІХ-VІІІ ст. до н.е.), в оздобленні якого прослідковуються впливи фракійського гальштату. 

“Водночас у зрізі берегової лінії зафіксовано ряд об’єктів (господарських ям та жител) ранньозалізного часу. В одній з ям виявлено обпилений ріг оленя. Також знайдено колекцію розписного трипільського посуду та фрагмент зооморфної скульптурки – ріг бика”, – пояснюють дослідники.

Як зазначається, розвідку здійснено провідним науковим співробітником музею Ihor Starenkyi та студентом Історичний факультет КПНУ ім. Івана Огієнка Yevhenii Levinzon.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter