Новини
Події

На Хмельниччині псевдофермер заволодів землею вартістю понад 8 млн грн

На Хмельниччині псевдофермер поверне у державну власність 112 га землі вартістю понад 8 млн грн. Про це повідомляє прес-служба прокуратури області.

Як встановили правоохоронці, у 2014 році між Головним управлінням Держземагентства у Хмельницькій області та місцевим жителем укладено 5 договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що розташовані на території Великозозулинецької та Глібківської сільських рад Красилівського району. 

“Землі площею близько 112 га та орієнтовною вартістю понад 8 млн грн надано громадянину для ведення фермерського господарства. Через кілька місяців орендар передав вказані земельні ділянки в суборенду місцевому сільськогосподарському товариству, в якому сам же працевлаштований”, – йдеться у повідомленні.

У чоловіка, який отримав землю, відсутня будь-яка сільськогосподарська техніка, а фермерське господарство створено через сім місяців після подання прокурором позову до суду. Це свідчить про те, пояснюють у прокуратурі, що “фермер” намагався штучно використати процедуру створення фермерського господарства як пільгового порядку одержання земель державної власності в оренду поза передбаченою законодавством процедурою земельних торгів та подальшого їх використання іншим сільськогосподарським підприємством.

У зв’язку із цим, за позовом прокуратури Красилівським районним судом вказані накази Головного управління Держземагенства в області визнано незаконними та скасовано, а договори оренди та суборенди земельних ділянок недійсними.

Водночас сільськогосподарське товариство, не погодившись із вказаним рішенням районного суду, оскаржило його в апеляційному порядку.

Постановою Хмельницького апеляційного суду рішення районного суду залишено без змін.

Відтак, як повідомив керівник місцевої прокуратури Василь Сліпець, землі державної власності вартістю більш ніж 8 млн грн підлягають поверненню з незаконного користування у державну власність.

Нагадаємо, Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою виявлено факти суттєвого заниження орендних платежів за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter