Новини
Духовність

Що думають про перенесення дати Різдва священники Хмельниччини?

Ще у 2018 році новопризначений на той час владика Православної Церкви України Епіфаній зазначив: християни можуть відзначати Різдво 25 грудня. Слова Епіфанія, зазначає його прес-служба, це не заклик, не настанова, не офіційне рішення чи закон. Це лише побажання.

Журналісти каналу Перший Подільський розпитали у представників римо-католицької та церков східного обряду їхню думку стосовно дати святкування народження Ісуса.

При тому, що ми звикли вважати 25 грудня Різдвом саме для католиків, увесь світ відзначає це свято саме цього дня. І багато вірян різних обрядів саме 25 грудня почали приходити до храмів.

Приклади переходу на григоріанський календар, згідно історії церкви, має Румунська церква. Цей процес тривав 14 років.

Римо- та греко-католики, православні – за яким календарем та якою датою можуть відзначати Різдво усі християни?

В наших сторонах починають рахувати святкування Різдва Христового по календарю григоріанському. Тому в ужитку немає назви «календар юліанський». А якщо взяти до уваги, то всі християни Різдво святкують за двома календарями, тому дата є та сама – 25 грудня, – каже викладач Вищої духовної семінарії міста Городок Домінік Яцков.

Епіфаній, предстоятель Православної церкви в Україні, зазначив: «питання календаря є реформою. Ми повинні втілювати реформи, але поступово та тверезо, щоб це не викликало протистояння у суспільстві».

Церква святкує згідно своєї давньої традиції. І ламати традицію свого ж народу – це непроста справа. В цьому напрямку не треба поспішати і рубати все. Я робив ситуативне опитування у себе в кафедральному соборі, заради цікавості. І половина каже, що буде приходити 7 січня, а половина готова на перехід, щоб уже 25 грудня, за новим стилем святкувати, – коментує  митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський ПЦУ Антоній (Махота).

Святкувати Різдво 25 грудня, за григоріанським календарем, чи 7 січня, за юліанським, – вибір кожного вірянина. Проте, за словами священників, старці на Афоні категорично проти зміни дати Різдва. І святкувати потрібно саме за старим стилем, 7 січня. Бо, коли поважні мужі Церкви вносили правки у церковний календар, вони не врахували релігійну складову – зі зміною дати народження Христа змінить і дата Великодня, а це категорично заборонено.

Ось цей новий юліанський календар у наступні 800 років, як зараз підрахували вчені та священнослужителі, буде ідентичний григоріанському. Тобто він майже не змінився. Виходить, що ми внесли людські зміни, не враховуючи духовний зміст. Вийшло, що ми змінюємо як зручно, але це неправильно по тій події, яка відбувається. Якщо подія відбувалася саме цього дня, то зсуваємося або в один, або в інший бік такими підрахунками. Бо хоч вони і більш точні, але релігійні почуття та релігійний порядок повністю руйнуються такими змінами. І ми не можемо не помічати такі очевидні речі, – каже протоієрей Олександр.

За словами священнослужителів, дуже важливо, щоб українці, подоляни правильно сприйняли інформацію про святкування Різдва. Ніхто нікого не змушує, лише є позиція, яка має право на життя.

Нагадаємо, Отець і Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) завтра, 1 грудня 2019 року, здійснить пастирський візит до міста Хмельницького. Під час Божественної Літургії у катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці (вул. Зарічанська, 10/3) відбудеться Архиєрейська хіротонія і Чин інтронізації отця Івана Кулика на кафедру єпископа Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ. Початок Божественної Літургії о 12:00.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter