Новини
Офіційно

Рівень безпеки на Хмельницькій АЕС моніторили представники місії ОБСЄ

4 грудня відбулася зустріч керівництва Хмельницької АЕС в галузі фізичного захисту, ядерної та екологічної безпеки, а також міжнародної співпраці з спостерігачами спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Такі зустрічі з представниками організації із безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) стали системними і відбуваються вже протягом п’яти років. Розповідаючи про основні завдання організації, спостерігачі нагадали, що рішення про створення моніторингової місії ОБСЄ схвалено 57 країнами з метою збереження миру й розвитку демократії на європейському континенті. Загалом, в Україні функціонує десять регіональних відділень ОБСЄ, завданням яких є збір інформації, спостереження, встановлення фактів і звітування про ситуацію з безпекою на  території України.

Представників спеціальної моніторингової місії в Україні цікавили важливі події, пов’язані із безпекою ХАЕС з моменту попереднього візиту, який проходив у лютому поточного року.

Про заходи з ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС розповів спостерігачам ОБСЄ начальник відділу ядерної безпеки (ВЯБ) Леонід Вайнер. Він акцентував увагу на заходах Комплексної зведеної програми підвищення безпеки (К(з)ПБ), які були впроваджені на ХАЕС у рамках продовження терміну експлуатації першого енергоблока, які дозволили довести рівень  безпеки атомних енергоблоків до рівня, що відповідає міжнародно визнаним вимогам з ядерної безпеки та охорони довкілля.

Заступник генерального директора із фізичного захисту і режиму ВП ХАЕС Олег Редзинець розповів про проведення командно-штабних навчань, а також міжнародних навчань, у яких брав участь персонал підрозділу за підтримки Агентства із зменшення загрози Міністерства оборони США. Розповів керівник з фізичного захисту та режиму також про реконструкцію системи фізичного захисту першого енергоблока, завершення робіт із впровадження центрального пульту охорони фіззахисту Хмельницької АЕС.

З екологічними аспектами діяльності ХАЕС ознайомив спостерігачів начальник відділу охорони навколишнього середовища Олександр Левицький, зокрема зазначивши, що екологічна безпека, охорона довкілля , здоров’я персоналу та населення регіону розташування, раціональне використання природних ресурсів є для ХАЕС головними пріоритетами.

Інформацію про міжнародну співпрацю Хмельницької АЕС надав представникам місії ОБСЄ керівник відділу міжнародної співпраці та технічної допомоги Владислав Коренюк, який акцентував увагу на проведенні партнерської перевірки Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій ВАО АЕС, що проходила цьогоріч.

Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ отримали обгрунтовані відповіді на питання, пов’язані із вимогами безпеки на АЕС України.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter