Новини
Суспільство

Хмельницьке сміттєзвалище вивчають експерти з Великої Британії

На хмельницькому сміттєзвалищі експерти з Великої Британії збирають заміри повітря, промислових газів, твердих частинок у повітрі та летючих органічних сполук. І вже до кінця цього тижня проведуть аналіз води навколо звалища.Усе заради того, щоб Хмельницький отримав фінансування  побудувати сміттєпереробний завод, йдеться у сюжеті Першого Подільського.

“Це робиться, щоб оцінити сучасний стан сміттєзвалища. Аналізи підуть у звіт і звіт покаже, якою є ситуація наразі. Це дозволить зрозуміти, як ситуацію можна буде покращити в майбутньому, коли полігон накриють і він не буде випускати стільки сполук, скільки випускає в повітря”, – розповідає менеджер проекту “Розумне довкілля. Хмельницький” Іван Підопригора.

Але перед тим, як на сміттєзвалищі з’явиться повноцінний переробний завод, місту потрібно пройти всі кола бюрократії. Паперова робота, підкріплена громадськими обговореннями, зауваження активістів та владців, а тоді Хмельницький має довести Європейському банку реконструкції та розвитку, що гідний стати єдиним містом України для такої масштабної будови. Адже за роки незалежності ніде в Україні подібних заводів таки не збудували.

“Після завершення всіх процедур банк оголосить 120-денний період коментарів для усіх, хто дотичний до проекту. Хмельничани зможуть висловити пропозиції. Ці коментарі врахують у звітах і потім питання про фінансування винесуть на раду директорів ЄБРР у Лондоні”, – розповідає керівник проекту “Розумне довкілля. Хмельницький” Микола Ваврищук.

Весь проект з будівництва сміттєпереробного заводу коштуватиме близько 30 мільйонів євро. Більша частина коштів вже обумовлена, а меншу місто має ще знайти.

“У попередній угоді про кредитування зазначено 15 млн євро кредиту. Також місто має вже підтверджений грант саме на рекультивацію сміттєзвалища в розмірі 5 млн євро. Це безповоротні кошти, які будуть надані місту фондом Європейського союзу. На сьогодні звучить попередня сума 15 млн євро плюс 5 млн євро гранту. Загалом проект коштує близько 30 млн євро. Тобто 10 млн євро будемо шукати дофінансування”, – пояснює Микола Ваврищук.

Видимі роботи на сміттєзвалищі планують розпочати вже з наступного року. А за найоптимістичними прогнозами, друга половина 2022 може стати вирішальною. Саме тоді є перспектива, що сміттєпереробний завод запрацює у Хмельницькому.

Детальніше – у сюжеті Першого Подільського:

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter