Новини
Суспільство

На Хмельницькій АЕС готуються використовувати нове обладнання

Хмельницька АЕС використовуватиме нове обладнання. Про це повідомили у прес-центрі електростанції.

Як зазначається, спеціалісти хімічного цеху Хмельницької АЕС готуються до введення в експлуатацію нового компресора. Попередньо протягом двох років на загальностанційній компресорній станції Хмельницької АЕС було встановлено сучасні дві компресорні установки. сумського заводу «Компресормаш».

За словами заступника начальника хімічного цеху з реконструкції та модернізації Дмитра Корсуна, перші компресорні установки на Хмельницькій АЕС були введені в експлуатацію ще перед пуском першого енергоблока у 1985 році. За цей час вони відпрацювали свій технологічний ресурс. Тому і виникла необхідність повного їх оновлення.

Для реалізації інвестпрограми із заміни обладнання був підготовлений необхідний пакет документів, в тому числі і проект, розроблений ПАТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». Основним аргументом стала потреба у збільшенні потреб електростанції у стисненому повітрі. Було прийнято рішення, що нові компресори мають бути від вітчизняних виробників. Перший компресор цього підприємства на Хмельницькій АЕС був введений у експлуатацію у 2017 році. Через рік запрацював ще один. На черзі наступний. Це сучасне обладнання, яке допоможе ХАЕС забезпечити безперебійне постачання стисненого повітря для технологічних потреб. За комплектацією механізмів компресори є авторською розробкою українських інженерів. Окремі вузли виготовлені фінськими та німецькими спеціалістами.

«Після того, як буде введено в експлуатацію третій компресор, розпочнеться підготовка до проведення тендерних процедур із постачання ще двох компресорів. Після завершення інвестпрограми Хмельницька АЕС у своєму розпорядженні матиме їх п’ять. Це забезпечить підрозділи постачанням достатньої кількості стисненого повітря. До речі, воно буде потрібне і для налагодження повноцінної роботи комплексу із переробки РАВ, який заплановано спорудити на промисловому майданчику нашої електростанції, а також для завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків», – наголосив Дмитро Корсун.

Нагадаємо, Хмельницька АЕС впроваджує нову модель ринку електроенергії.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter