Новини
Суспільство

У Хмельницькому презентували проєкт «Прозора містобудівна документація»

Активісти коаліції громадських організацій «Рада Реформ Хмельниччини»  представили ініціативу «Прозора містобудівна документація міста Хмельницького». Мета проєкту – залучення громадськості до контролю за містобудівною галуззю обласного центру.

Передусім йдеться про шість проєктів, які на замовлення міської ради упродовж останніх трьох років розробили різні проєктні установи. Це «Коригування генплану», «Історико-архітектурний план», «Детальний план території центральної частини Хмельницького», «Детальний план території «Заріччя», «План червоних ліній магістральних вулиць» та «Схема озеленення».

Наразі до коаліції входить 11 громадських організацій. Протягом року вони напрацювали більше сотні пропозицій та зауважень щодо порушень та помилок у проєктах містобудівної документації та її графічних додатків.

«На розробку цих проєктів виділені немалі суми грошей.  Генплан – 1 мільйон гривень. Інші проєкти – від 200 до 400 тисяч гривень. Але всі ці документи досі не прийняті Хмельницькою міською радою. Хоча саме за ними мало б жити місто найближчі 10-15 років. Ознайомившись з документами, можна дізнатися, якою буде транспортна розв’язка, зелені насадження, яким взагалі буде місто у перспективі. У мене склалося враження, що посадовці міської ради не особливо зацікавлені у тому, щоб ці документи були прийняті. Оскільки кожен із цих проєктів зустрів спротив громадськості. Ми побачили, що, окрім історико-архітектурного плану, інші проєкти виконанні неякісно і містять велику кількість не лише порушень чинного законодавства, а й містять багато фіктивних даних та незрозумілих цифр», – зазначила співголова  коаліції громадських організацій «Рада Реформ Хмельниччини»  Людмила Казімірова.

За словами активістки, наразі Конституція України, Закон «Про регулювання містобудівної діяльності, Закон «Про місцеве самоврядування» чітко визначають роль громадськості саме щодо прийняття містобудівної документації. Зокрема, у 143 ст. Конституції прописано: безпосереднім власником землі є територіальна громада. А органи місцевого самоврядування лише здійснюють управління нею.

Тривалість проєкту – шість місяців. Він реалізовується завдяки підтримці Посольства Франції в Україні. У рамках ініціативи відбудеться навчання для студентів, презентація аналітичних матеріалів, інфографіки, соціальних роликів, організація круглих столів у стінах міської ради та громадських слухань з хмельничанами щодо проблемних об’єктів будівництва.

«Концентруватимемося на трьох проєктах: це коригування генплану та детальний план центральної частини та Заріччя. Ми постійно наголошуємо: попри негативний досвід співпраці з міської радою, хочемо його змінити та готові до співпраці», – зазначила співголова коаліції громадських організацій «Рада Реформ Хмельниччини»  Альона Береза.

Активісти вже брали участь у громадських слуханнях у квітні 2018 року, але, кажуть, їхні пропозиції не були враховані. Аби довести порушення процедури громадських слухань щодо корегування генплану представники «Ради реформ Хмельниччини» звернулися до суду та виграли у двох інстанціях: у Хмельницькому окружному адміністративному  та у Вінницькому апеляційному  адміністративному суді.  Основне порушення під час громадських слухань, на думку активістів, – невідповідність карти, яку презентували тоді представники міської ради. А саме – на деяких ділянках було інше цільове призначення, аніж на карті, яку перед тим показали громадськості  у департаменті архітектури та містобудування. Окрім того, за словами Альони Берези, у протоколі громадських слухань не були відображені виступи всіх активістів. Наразі ініціатори проєкту «Прозора містобудівна документація» пропонують хмельничанам, особливо молоді, активніше долучатися до обговорення питань містобудівної сфери. Приміром –  щодо долі комунального кінотеатру, зелених зон, заплави річки Південний Буг. 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter