Новини
Суспільство

Суд Ізяслава поставив крапку у спорі між агропідприємствами і власницею землі

Компанія «Укрелітагро» звернулась до Ізяславського районного суду із позовом. Агропідприємство просило визнати недійсними договори оренди двох земельних ділянок площею понад 1,5 га кожна, укладені 12 лютого 2018 року між їхньою власницею та Товариством з обмеженою відповідальністю «Михнівські Лани».

Як повідомляє прес-служба апеляційного суду, позивач вказав, що відповідачка передала компанії «Укрелітагро» в оренду на 10 років спірні земельні ділянки, згідно із договорами від 4 лютого 2008 року, які офіційно були зареєстровані 1-2 квітня 2010 року. Тобто, термін дії договорів спливає тільки у квітні 2020 року, тож, на його думку, укладені в 2018 році правочини порушують речові права ТОВ Компанія «Укрелітагро».

Своєю чергою ТОВ «Михнівські Лани» подав відзив на позовну заяву, в якому заперечив проти задоволення вимог, пояснивши, що позивач не підтвердив їх належними і допустимими доказами. Відповідчака – власниця землі – правом на відзив не скористалася і до суду не з’явилася.

Ізяславський районний суд звернув увагу відповідачів, що відповідно до частини 2 статті 125 Земельного кодексу України (в редакції, чинній на момент укладення договорів оренди), право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації, а положеннями частини 3 статті 640 Цивільного кодексу України (в редакції, чинній на момент укладення зазначених договорів), встановлено, що договір, який підлягає державній реєстрації, є укладеним з моменту його державної реєстрації.

«Тобто, правовідносини з приводу передачі у строкове платне користування земельних ділянок виникли між позивачем та І. з моменту державної реєстрації договорів оренди землі від 4 лютого 2008 року, тобто з 1 квітня 2010 року та з 2 квітня 2010 року відповідно. (…) Тобто, оскаржувані договори укладені під час дії правочинів, за якими право користування земельними ділянками належить позивачу, а тому порушують його право як належного користувача земельних ділянок», – констатує Ізяславський районний суд.

Відтак суд дійшов до висновку, що спірні договори оренди земельних ділянок від 12 лютого 2018 року не відповідають вимогам частини 1 статті 203 Цивільного кодексу України, тож їх слід визнати недійсними.

Нагадаємо, Кам’янець-Подільська місцева прокуратура відновила реальну вартість орендної плати за землю.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter