Новини
Здоров’я

Медики застерігають жителів Хмельниччини від занурень на Водохреща

Щороку 19 січня на Хмельниччині деякі пірнальники потребують медичної допомоги. А все тому, що понад 90% людей, які вирішили зануритися, до купання у крижаній воді не готові або мають медичні протипоказання для такого екстриму, каже начальник сектору медичного забезпечення та медико-біологічного захисту Головного управління ДСНС в області Артем Фещенко.

За словами медика, серед протипоказань – серцево-судинні захворювання, особливо ішемічна хвороба серця, всі хронічні недуги, а надто – у період загострення, епілепсія, шкірні захворювання (екзема, псоріаз), проблеми із сечостатевої системою, післяопераційні рубці, рани, глаукома, катаракта.

«Найголовніше – перед купанням порадитися із своїм сімейним лікарем. І ще – ні в якому разі не вживати перед зануренням алкоголь. На мою думку, як медика, 99% людей не готові до занурення взимку. Цей ритуал – червона доріжка для хвороб, оскільки сильно знижує імунітет, адже крижана вода – стрес для організму. Від неї може виникнути рефлекторне звуження коронарних артерій, що живлять серце. У випадку з псоріазом, навіть при ремісії, відбувається чергове загострення. Вагітним у 100% протипоказане купання теж», – зазначив Артем Фещенко.  

Якщо ж людина не хоче відмовлятися від небезпечного екстриму, варто хоча б робити це з мінімальним ризиком. За словами медика, вирушаючи до ополонки, з собою необхідно взяти змінну спідню бавовняну білизну, капці,  теплий халат, вовняні шкарпетки. Перед зануренням варто спочатку розтертися сухим рушником, згодом змочити грудну клітину, кінцівки.

У воді варто перебувати не більше 15 секунд. У разі виникнення після занурення судом, посмикувань, запаморочення, сильного приливу жару потрібно зайти до пункту обігріву та негайно звернутися до медиків – поблизу спеціально облаштованих для купання на Водохреще місцях чергуватимуть бригади служби 103.

«Люди пірнають, бо часто хочуть похизуватися своєю мужністю перед знайомими, – вважає медик. – За час моєї трирічної роботи у Хмельницькому серед пірнальників були  випадки запаморочень і тричі – втрати свідомості».

Поки лікарі спростовують теорію про виняткову користь хрещенського купання, органи місцевого самоврядування заохочують краян до участі у такому ритуалі, облаштовуючи місця на березі водойм.

Нагадаємо, у Хмельницькому 19 січня буде 5 таких локацій. Всі – на Південному Бузі.

Найбільше – сім – зон для ритуального занурення  облаштують у Чемеровецькому районі: окрім самого райцентру, у селах Андрїївка, Бережанка, Вікторівка, Вільхівці, Івахнівці і Почапинці.

У Дунаєвецькому районі таких місць – шість: у селах Маків, Заставля, Дем’янківці, Лисець, Сокілець та Маліївці.

У Славутському районі купання відбудеться на п’яти локаціях: у Славуті, а також у селах Голики, Берездів, Гориця та Полянь.

Чотири зони буде у Ярмолинецькому районі: у селах  Москалівка, Соколівка, Сутківці та у Солобковецькій ОТГ.

Ще чотири локації у Кам’янець-Подільському районі: у селах Оринін, Устя, Велика Слобідка та Врублівці.

На Старосинявщині купатимуться у селах Нова Синявка, Пилявка та у райцентрі.

По дві локації буде на Білогірщині – в смт Білогір’я та смт Ямпіль.

У Нетішині  – на міському пляжі та на вулиці Озерній.

У Летичівському районі – в смт Летичів та у селі Головчинці.

У Віньковецькому районі – в селах Дашківці та Великоолександрівка.

У Хмельницькому районі – в селі Пашківці та у смт Чорний острів.

По одній зоні буде на Деражнянщині (смт. Вовковинці), у Полонському (м. Полонне), Красилівському (с. Ключівка) та у Волочиському (с. Сарнів) районах.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter