Новини
Культура

Побачити душу, а не тіло пропонують хмельничанам у соціальному проєкті

У мистецькій арт-галереї «MASLO» 30 січня хмельничанам презентували експозицію «Побачити світ іншого». Проєкт демонструє дитячий погляд на життя людей на візках.

У залі галереї до огляду презентовані масштабні світлини підопічних  громадської організації «Світ без бар’єрів». Портрети звичайних хмельничан, які за різних життєвих обставин вимушені пересуватись на візках, були зроблені три роки тому фотографинями Юлією Маліновською та Наталею Дмитрук. Проте, згодом фото-майстрині переїхали з Хмельницького до інших міст, і проєкт отримав продовження тільки цьогоріч.

Долучитись до нової мистецької практики зголосилась юні хмельничани. Учні загальноосвітніх та мистецьких шкіл Хмельницького отримали специфічне завдання: зрозуміти та зобразити світ людини, яку вони побачили на фото.

Портрети людей на візках у мистецькому переосмисленні юних художників вийшли надзвичайними. Адже, як виявилось, «Побачити світ іншого» легко, якщо дійсно вмієш відчувати людей.

Тож експозиція великих портретів доповнена «ореолом» фантазій дітей, які зобразили героїв кожен по-різному, але однаково щиро і креативно.

З крилами, у супергеройських образах, з новими звершеннями та захопленнями – активісти ГО «Світ без бар’єрів» побачили себе частиною звичного світу.

Як зауважує натхненник проєкту, член ГО «Світ без бар’єрів» Ігор Новченков, головною метою реалізації арт-акції є знищення психологічного бар’єру сприйняття людей на візках, в першу чергу, у дітей, які щирі і готові заводити нових друзів, не маючи жодних пересторог. А якщо залучитися підтримкою громади дітей, то й змінювати ставлення дорослих буде простіше і продуктивніше.

Щодо самих героїв виставки, то вони у повному захваті від події, адже така кількість небайдужих людей доводить, що подібні ініціативи актуальні й необхідні при створенні дійсно інклюзивного простору та суспільства рівних.

Так, учасниця проєкту Наталія Петиш, яка з часу знімкування вже встигла змінитись зовнішньо, впевнена, що подібні ініціативи дозволяють зробити життя наповненим та підштовхують до нових горизонтів, які ще слід підкорити.

Крім того, у галереї можна дізнатися особисті історії героїв фотосесії, переглянувши фільм.

«Побачити світ іншого» подоляни можуть до 5 лютого.

Читайте також: Хмельницькі фотохудожники показали свій погляд на життя

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter